Chiafrön

Ekologiska Chiafrön med Vitaminer, mineraler, aminosyror och Omega 3.
Chiafrön Eko är rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potasium, zink, koppar, magnesium, bor en katalysator som behövs för upptagandet av kalcium och 18 av 21 livsnödvändiga aminosyror.

Chiafrön Eko innehåller Omega 3 och alla essentiella och livsviktiga aminosyror
Under århundraden konsumerades Chia av indianerna i Nordamerika för att orka med flera timmars vandringar. Nu använder många Chia som kosttillskott för att orka mer och förbättra sin kapacitet. Chia innehåller alla essentiella, livsviktiga aminosyror, vilket gör det till ett komplett proteintillskott.
Chia är dessutom en av världens bästa omega 3 källor och har visat sig ha en aptit och kolesterolsänkande verkan.

Ekologiska Chiafrön har mer protein än andra sädesslag
Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnen snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare, motionärer eller bara efter den dagliga promenaden.

Chiafrön och Antioxidanter
De viktigaste antioxidanterna i Chia är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin och kaempferol.
Chia är glutenfritt och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.

Våra ekologiska Chiafrön hämmar inflammationer och förebygger hjärt-kärlsjukdomar.
Chiafrön är bra för både hjärnan och ditt näringsupptag i mage och tarmar, Chia innehåller bor som stärker ditt skelett och Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3. Brist på Omega 3 fettsyrorna EPA, DHA i hjärnan kan leda till inlärningssvårigheter, nedstämdhet och oro. En för hög halt av omega 6 som de flesta får i sig genom den mat vi äter i förhållande till Omega 3 kan orsaka, allergier, astma och inflammationer.

Chia tillsammans med D-vitamin underlättar upptagningen av kalcium och stärker ditt skelett
Chiafrön Eco tas lättare upp i kroppen och mineraler och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler. Det har visat sig i flertal studier att Alfa-Linolensyra som finns naturligt i Chiafrön Eco kan öka cellmembranens genomsläpplighet och motverka inflammationer i tarm och mage vilket också förebygger en rad ålderssjukdomar och förbättrar näringsupptaget.

Chiapulver
På grund av betydligt högre pris på Chiapulver importerar vi det inte för tillfället, kör istället chiafrön i en blender efter ditt veckobehov till chiapulver. Hållbarheten blir då ca 2-3 veckor.

Chia har växtrikets världsrekord i innehåll av Omega 3 och är därmed en mycket bra källa till de fettsyror som skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och hämmar inflammationer i kroppen som anses vara de grundläggande orsakerna till bl.a. diabetes och cancer. Chia är också ett bra alternativ för dig som behöver kalk men inte dricker mjölk. Chia är en komplett råvara med ett högt innehåll av protein och alla livsviktiga aminosyror, grundämnet bor som stärker skelettet, mukopolysackarider som bildar en skyddande slemhinna på tarmväggarna som bromsar sjukdomsframkallande bakterier och saktar ner upptaget av kolhydrater.
Våra leverantörer är bönder i Argentina, utvalda efter efter en strikt kvalitetskontroll och produkten framställs i en ekologisk fabrik där varje sändning kontrolleras noggrant av vår Svenska expert på plats. Chia är släkt med mynta som är känt för att inte angripas av skadeinsekter och behöver därför ej besprutas, bönderna använder inget konstgödsel och byter jordar väldigt ofta, bevattning sker med absolut rent vatten från glaciärerna.

Chiafrön Eco med Omega 3 innehåller 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt protein, rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium och dessutom 18 aminosyror.Chia frön Eco med innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser, vilka inte heller behövs p g a den höga halten av naturliga antioxidanter. De viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin, och kaempferol. 

Fleromättade fettsyror är oumbärliga för att kroppens körtlar ska fungera normalt, särskilt binjurarna och sköldkörteln.

Fleromättade fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessutom förser de huden med näring och behövs för att slemhinnor, membran och nerver skall fungera normalt. Tillsammans med vitamin D möjliggörs upptagandet av kalcium, fosfor och omvandlandet av karoten till vitamin A. Fleromättade fettsyror kopplas ihop med ett väl fungerande fortplantningssystem. Chia innehåller långa triglycerid-kedjor i rätt proportioner för att minska kolesterolbeläggningar på kärlväggarna. Fleromättade fettsyror är också viktiga för syresättningen av kroppens organ eftersom de underlättar transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ. De bildar dessutom tillsammans med protein och kolesterol de levande membran som håller ihop kroppens celler.

Långsammare spjälkning av kolhydrater
Våra chiafrön, Chia Sead Eco kommer från samma område i Anderna som vårt Chiafrön Eco och håller samma höga kvallite´
När man äter produkter med Chia bildas en gel i magen som fungerar som barriär mellan kolhydraterna och de enzym som bryter ner dem. Den långsammare spjälkningen av kolhydraterna ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet.

Du blir vad du äter 
Redan efter ett par veckor kommer du förmodligen att märka skillnad, full effekt uppnår du efter 6 månader, det är den tid det tar att byta och bygga upp nya celler i din kropp. Chiafrön minskar ditt sötsug redan efter några veckor. Chia är glutenfritt och helt fri från konserveringsmedel eller andra tillsatser.


Omega 3 och långkedjiga fettsyror
En ny studie visar att de som inte äter Omega 3 kapslar och lite eller ingen fisk , har en betydligt bättre omvandlingen av Alfa-linolensyra i kroppen till långkedjiga fettsyror och det gäller särskilt då för kvinnor. Vilket bevisar att om du inte får i dig Omega 3 fettsyror från fiskriket, så har kroppen den fantastiska förmågan att omvandla Alfa-linolensyra även till långkedjiga fettsyror. Vilket innebär att genom ett intag av Alfa-linolensyra som finns i Chia Eco, så får du alla de Omega 3 fettsyror din kropp behöver + ett bra tillskott av vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt protein.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition November 2010, Volym 92, nummer 5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457
Studien välkomnades av Loren Ward, chef för forskning för Glanbia Nutritionals. "Detta är en mycket intressant studie som ökar vår förståelse för de förutsättningar som krävs för att omvandla viktig fettsyra, ALA, till EPA och DHA, sade Ward.

Chia är bra för magen och är därför ett bra alternativ till Aloe Vera. Kunder med olika tarmbesvär, tarmfickor har också upplevt positiva effekter efter några månaders dagligt intag.  Det har visat sig att i flertal studier att ALA, alfa-linolensyra, som finns i Chia kan motverka inflammationer i tarm och mage, öka cellmembranens genomsläpplighet, motverka astma och allergier.

Chia Eco med Omega 3 är en lämplig energidryck före frukosten.
Detta glas ger en mättnadskänsla som räcker fram till lunch. Under århundraden konsumerades chia av indianerna i södra och västra Mexiko som energitillskott. Kostforskare världen över är förbluffade över Chiafröet som höll liv i Aztekindianerna på långa vandringar för hundratals år sedan och sedan vart bortglömt. Chia innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.

Chia binder vatten upp till 12 gånger av sin egen vikt, vilket underlättar matsmältningen, ger ett bättre näringsupptag och förbättrar vätskebalansen. 

Rätt ballans mellan Omega 3 och Omega 6 är viktiga för hjärnan
Forskning har visat att rätt kombinationen, förhållande av Omega 3 och Omega 6 fettsyror är viktigt för hjärnans utveckling. Många äter för mycket kött i förhållande till fet fisk och behöver därför ett extra tillskott av Omega 3. Det gäller så väl för barn som vuxna. Problem med inlärning, koncentration och motorik, kan vara ett tecken på detta. Ett dagligt tillskott av en 1-2 teskedar Chiafrön och 1-2 kapslar med fullvärdig Omega 3 fettsyra kan hjälpa.

Så här använder du Chia...
En rågad tesked per dag, gärna före mat. Enklast är att hälla 1 dl vatten i ett glas och röra ned en rågad tesked chia och dricka, skölj ner med ett extra glas vatten. Det går också bra att strö över flingor, sallad, pasta eller andra maträtter.
Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre.

Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiafrön, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
Raw Food den nya hälsotrenden

Att bara äta kall mat skulle upplevas av de flesta som smaklöst och tråkigt. Men med kunskap om att många viktiga Enzymer och Vitaminer förstörs genom upphettning har lett fram till den nya trenden Raw food. Att i dag få tag på näringsrika produkter i butikerna som inte är förstörda av upphettning över 42 grader är inte lätt och har du sedan kravet att de ska vara rena naturprodukter utan kemiska tillsatser och manipulerade fetter oljor som kan ge dig den näring som din kropp behöver för att förebygga allergier och inflammationer. Vi kan erbjuda 2 olika kosttillskott som uppfyller kraven för att få kallas Raw Food och som kompletterar varandra, Chiafrön Eco med Omega 3 , Pain@way Nyponpulver

Enzymer är små proteiner som fyller en livsviktig funktion för matsmältningen, ämnesomsättningen och immunförsvaret.
Enzymer har flera påvisade funktioner; bryter ner proteiner som virus och bakterier, minskar svullnad och inflammationer, hjälper till att sänka kroppsvikten, påskyndar läkning av skador. Enzymer som du får i dig genom hälsosam kost startar läkande processer i kroppen som inte annars aktiveras förrän vid högre kroppstemperaturer som exempelvis när du har feber. 
5 gr chia-frön Eco med Omega 3 motsvarar:
 OMEGA 3
: som 16 gr Lax
 KALCIUM: som 65 gr Mjölk
 FIBRER: som 11 gr Allbran
 JÄRN: som 20 g Spenat
 POTASSIUM: som 20 g Banan
VEGETABILISKT PROTEIN: som 30 g Bönor

Tips! Passar bra med Blåbärspulver
Börja morgonen med att ta en dryck baserat på en rågad tesked chiafrön och en tesked blåbärspulver och din kropp får en bra start direkt när du vaknar.

Nya Referenser
Chia är det bästa jag har provat. Tog bort mitt sötsug på ngn vecka och man känner sig mätt länge.  Toppen! Eva, Katrineholm
Mitt farliga kolesterolvärde har gått ner kraftigt på kort tid med hjälp av Chiafrön orginal, min läkare undrade om jag har lagt om kosten, men den enda förändringen är ett dagligt intag av Chia sedan i mitten på mars 2009. Under våren 2010, så gjorde jag ett uppehåll för att jag kände mig så bra och kolesterolvärdet rusade upp igen, så nu vill jag beställa mer. Barbro H Alfta
Jag har haft höga kolesterolvärden under många år och provat allt, går regelbundet på läkarkontroll och min läkare var väldigt förvånad att kolesterolvärden hade gått ner så kraftigt sedan senast och den enda förändring jag har gjort är ett dagligt intag av Chia orginal sedan i januari.Birgitta, Åland 

Chia – egenskaper och fördelar
Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå 30 minuter så bildas en fast gel. Denna gel-bildning beror på de lösliga kostfibrer som finns i Chia. Samma gelbildning sker i magen när man äter Chia och innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.

Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. 

Chia har mellan 1.5 och 2 gånger mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla, absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.
Alfa-linolensyra omvandlas i kroppen till de längre fleromättade fettsyrorna DHA och EPA. Denna omvandling tar lite längre tid,  men studier tyder på att kroppen kan omvandla större andel ALA till DHA och EPA vid behov och långsiktigt bygga upp en depå i kroppen. 

Vi rekommenderar även Chiafrön till bröd och matlagning.
Använd Chiafrön när du bakar, se vårt recept på hårdbröd och sluta med alla socker produkter så kommer du att få ordning på magen.

Läs mer om kosttillskott i en intervju med Sveriges Ledande Näringsforskare Magnus Nylander

Vi rekommenderar
Jag undrar om chiafrön får sämre hållbarhet om man maler eller krossar dem?
Kör dem efter ett tips på hemsidan i min Magic Bullet mixer, blir fint mjöl efter endast några sekunders körning.

Ja det oxiderar lättare, så det kan vara bra att endast mala mindre mängder, för ca 2 veckors förbrukning.
Bravara Sverige

 

 Angående detta med Chiafrön.
Så för att att få ut så mycket näring som möjligt från fröna och få lika bra upptag som med Chiapulver. Kom jag på den iden att lägga fröna i ett mixerglas "blende"
Kör på mellan hastighet ca 1 dl åt gången i ca 3 minuter detta blir nästan lika bra som med pulvret. Mycket enklare  än att använda morteln. Kan äntligen dricka det  i ett glas vatten innan jag ska i väg till jobbet på morgonen.Ville bra dela med mig till er om detta. Ni som gillar Chia pulver bättre en fröna. Mvh Marita (Partille)

Hej! Tack för tipset, det lägger vi upp direkt.  Blåbärspulver och chia passar väldigt bra ihop, blanda 1-2 teskedar chia med lika mycket blåbärspulver så får du en väldigt god dryck och bra start på din morgon.
 Kompletterar du sedan med probiotika Acti flora 45 miljarder så blir det ändå bättre. Mvh B. Bravara.se

Se hur du använder
 Chia på film

komplett proteintillskott
Protein i Chía:
Livsnödvändiga,
Essentiella aminosyror %
Fenylanin 4,73 – 4,77
Metionin 0,36 – 0,36
Histidin 2.45 – 2.57
Threonin 3,23 – 3,43
Leucin 5,89 – 5,99
Isoleucin 3,21 – 3,35
Lysin 3,60 – 4,44
Valin 5,10 – 5,32

Icke-essentiella aminosyror %Alanin 4,31 – 4,41
Aspartat 7,36 – 7,64
Glycin 4,03 – 4,22
Serin 4,43 – 4,86
Glutamisk syra 12,40 – 13,65
Arginin 8,63 – 8,90
Tyrosin 2,75 – 2,75
Cystein 1,04 – 1,47
Prolin 3,92 – 4,40
Serin 4,43 – 4,86

073-1027000 


 

 

CHIAFRÖN EKO

MED INFLAMMATIONSHÄMMANDE OMEGA 3, ALFA-LINOLENSYRA, 18 AV 20 LIVSNÖDVÄNDIGA AMINOSYROR. Vårt ekologiska Chiafrön är rikt på Vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium och Bor som stärker skelettet! 900 gr,
Beställ på  Bravara Sverige På Internet sedan 1995!

Se hur du använder Chia på film

 

Se jämförelse Chia och andra produkter.
Upptag av näringsämnen varierar mellan olika personer och olika åldrar. Redan från 20 års ålder börjar ditt näringsupptag i kroppen att försämras, det innebär att i sextioårsåldern är näringsupptaget endast 4% av allt det vi äter, därför är det med stigande ålder allt viktigare att äta kost med högt näringsinnehåll utspritt på flera gånger per dag för att ha ett bra immunförsvar och bevara vår hälsa. Produkter av samma ursprung, med ett högt näringsvärde kan tas upp olika av kroppen beroende på hur lätt det tas upp i mage och tarmar.