Blåbärspulver är bra för immunförsvaret
Bästa
blåbärspulvret, med en mörkblå färg och hög halt av antioxidanter.
Genom ett dagligt intag av blåbärspulver ökar halten av smörsyra och
propionsyra i blodet som stärker immunförsvaret.
Det mest slående resultatet var att blåbären i sig hade så mycket
bättre effekt jämfört med rågkli och havrekli.
Blåbär stärker
minnet
Blåbär innehåller vitaminer och antioxidanter som anses vara bra för
minnet, magen, hjärnan, synen, huden och skyddar cellerna från att åldras i
förtid. Dessa preliminära upptäckter på minnet är uppmuntrande och
pekar på konstant tillskott av blåbär kan vara en väg för att bromsa
degeneration av hjärnceller, menar forskarna i rapporten.
Studier på Chalmers visar att blåbär är positivt för minnet och
koncentrationen, liksom mindre risk för diabetes.
En annan studie visar också att blåbär kan ha en skyddande effekt på
njurarna.
Blåbär förebygger
tarmsjukdomar och skyddar levern
Tarmsjukdomar som
Ulcerös kolit och tjocktarmscancer kan förebyggas med
Probiotika och blåbär. Kombinationen av probiotika och blåbär har en
skyddande effekt på levern som ofta påverkans negativt av
inflammationer i tarmen. Kombinationen minskade också de
inflammationsdrivande bakterierna i tarmen och ökade mängden av de
hälsofrämjande laktobacillerna.
Blåbär är kända för att vara bra ögonen.
Blåbär innehåller mer antocyaniner, en typ av antioxidanter, än något annat
livsmedel och anses vara bra för att förebygga åldersrelaterade
förändringar på gula fläcken i ögat.
10 gr blåbärspulver motsvara ungefär 90-100 gr färska blåbär
Observera att färska blåbär som säljs i butik året runt, oftast
har varit frysta.
Frysta blåbär förlorar en del av sitt näringsinnehåll och har då
inte samma verkan som färska eller torkade.
Blåbär, Vaccinium myrtillus,
är av den
nyttiga sorten som växer vilt i ett Eco område i
Bulgariska bergen.
Blåbär kan förebygga gråstarr och öka mikrocirkulationen i ögat
Antioxidanterna i blåbären har dessutom antiinflammatoriska
egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl och på
ögats näthinna. Blåbär kan bromsa åldersförändringar i ögat.
Inom folkmedicinen har torkat blåbär använts för behandling av
diarréer, tarminfektioner, jäsningsprocesser i mag-tarmkanalen,
inflammation i tandköttet och olika eksem samt vid nattblindhet och
andra synproblem.
Blåbär innehåller ett flertal mineraler såsom
kalium, fosfor, kalcium och magnesium
Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och
nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för
att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för
cellmembranens funktion och benstommen.
Blåbär
och demenssjukdomar
Studier finns som pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske
stärka minnet. Vid 2004 International Conference on Longevity
presenterade en grupp forskare detaljer från en studie som antyder
att färgämnena i blåbär kan skydda hjärnan mot skador motsvarande de
som Alzheimers sjukdom ger. Möss som utfodrades med blåbär lärde sig
snabbare att finna vägen i en labyrint än de möss som inte fick
blåbär. Mössen som fick blåbär hade högre halter av antocyaniner i
de delar av hjärnan där lärande och minne finns.
Gör din egen blåbärsdryck på några sekunder,
nyttig blåbärsdryck utan tillsatser, konserveringsmedel eller
E-ämnen.
Blåbär innehåller flera kraftigt antioxiderande ämnen
Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är
antocyaniner som ger blåbären deras blå färg. Antocyaniner tros
kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt
åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar.
Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler
Bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och
B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.
Om man jämför 100 gram torkade blåbär med 100 gram färska eller
frysta blåbär så ser det ut som att de torkade blåbären innehåller
mer näringsämnen. Det beror på att det är mindre vatten i de torkade
blåbären, de är mer koncentrerade och det blir alltså fler blåbär
per 100 gram.
Prova med 1-2 teskedar
Chiapulver och två teskedar Blåbärspulver i ett glas vatten, skölj ner med
ytterligare ett glas vatten och en
Probiotika Acti Flora
45 miljarder. Nyttigt och gott både för mage,
tarmar och dina celler. Enklare och nyttigare kan
det inte bli och en bra start på dagen, lämpligt att strö på gröt
eller mysli.
Tips! Blåbär passar bra med Chia och Probiotika
Blanda en god dryck baserat på en rågad tesked Chia och en tesked blåbärspulver.
Du förstärker effekten på blåbär genom att kombinera med Probiotika
Original med 45 miljarder bakterier per kapsel.
Tarmsjukdomar
kan förebyggas med
Probiotika och blåbär.
Läs hela
forskningsrapporten här.
Nyttigt i
blåbär
Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat
nyttigt. Inom traditionell läkekonst har de använts bl.a. mot diarré,
synproblem och hudproblem.
Pulver från torkade
frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg
desto bättre.
Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiapulver, Blåbär,
Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
Frukt och bär är överlag basbildande och behövs för
syra-basbalansen.
Forskning
Blåbär
och nyttiga bakterier är ett riktigt dundermedel för tarmen.
Hon har funnit att just denna kombination kunnat bromsa
inflammation och skydda tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar.
Blåbär är kända för att innehålla många nyttiga ämnen som fibrer,
vitaminer och mineraler. Men bärens skal innehåller också
polyfenoler – en sorts ämne som ofta förekommer i grönsaker och
frukt, inte minst i mörka bär som röda druvor, björnbär, svarta
vinbär och blåbär.
Fenolerna har inte bara en antioxidativ effekt utan är också
antimikrobiella
Dvs. har förmågan att döda bakterier. Därför kan de minska
risken för inflammation i tarmen.
– Risken är dock att fenolerna även minskar koncentrationen av de
”goda” bakterierna i tarmen. Därför ville vi kombinera blåbär med
Probiotika, nyttiga bakterier, förklarar Åsa Håkansson vid Lunds
universitets avdelning för kirurgi i Malmö.
Hon har gjort sina studier i samarbete med flera av de
universitetsforskare som studerar vad som är nyttigt för tarmen. En
studie har gällt patienter med ändtarmscancer som opererats och
bestrålats för sin sjukdom. Strålningen kan dock skada även den
friska slemhinnan.
Forskarna ville därför se om risken för skador kunde minskas om
patienterna åt blåbär, havrekli och nyttiga bakterier varje dag före
och under strålningsperioden.
– Studien är ännu inte avslutad, men vi hoppas på fina resultat.
Detta kanske kan bli ett komplement till patienternas övriga
behandling, menar Åsa Håkansson.
Hjälp vid tarminflammationer
En annan studie har gällt råttor med en typ av tarminflammation som
liknar ulcerös kolit. Likt mänskliga kolitpatienter löper dessa
råttor ökad risk för cancer i tarmen. De djur som fått tillskott av
blåbär och nyttiga bakterier visade sig dock ha en bättre tarmhälsa,
hos dem var det färre delar av tarmen som förändrats på det sätt som
utgör ett förstadium till cancer.
– Till skillnad från läkemedel, som kan ge oönskade biverkningar och
som bara bör tas av dem som har den aktuella sjukdomen, kan de här
kosttillskotten ätas av både sjuka och friska.
Probiotika stärker
blåbärens effekt
Forskarna testade olika slags dieter av blåbärsskal, rågkli och
havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier.
Resultaten visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de
åts tillsammans med probiotika.
– Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ
som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, förklarar Åsa
Håkansson.
Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en
antimikrobiell och antioxidativ effekt.
Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande
bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade.
Positivt för immunförsvaret
Åsa Håkansson och Camilla Bränning noterade även att om blåbären
åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och
propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och
som sedan tidigare är kända för att vara viktig energi för
tarmcellerna.
På senare tid har de även kunna visats påverka immunförsvaret
positivt.
Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter
underlättades i närvaro av probiotika.
– Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte
bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till
blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all
smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla
Bränning, som nyligen la fram en avhandling i ämnet.
Frågor och svar...
Varifrån kommer ert blåbärspulver och hur är det torkat?
Jag har förstått att det är skillnad på skandinaviska blåbär och
blåbär från annat håll.
Det är ett riktigt mörkblått bär som innehåller mycket
antioxidanter och kommer från ett Eco område i Bulgariska bergen och är lufttorkade och har
sålts i många år i Europa. Så där det är inget nedfall från
Tjernobyl som tyvärr de flesta Svenska bär är drabbade av.
Är
blåbären lika bra som svenska bär?
De växer i ett Eco område i Europa. Troligtvis är de bättre än de
Svenska då vi har haft så mycket nedfall efter haveriet i Tjernobyl
i de svenska skogarna.
Hej, har varit
till ögondoktor, skall operera grå starr. har lite små förändringar
på gula fläcken.
Doktorn rekommenderade att
äta blåbär. För att få effekt skulle jag äta 250 gr färska blåbär om
dagen, det går ju inte, därför sa hon att jag skulle köpa kapslar.
Hälsningar Kerstin Leijon
Trevligt att han rekommenderar blåbär, undrar bara hur han har
kommit fram till 250 gr om dagen?
10 gr blåbärspulver motsvara ungefär 90- 100 gr färska blåbär,
Observera att färska blåbär som säljs i butik året runt, oftast har
varit frysta.
Frysta blåbär förlorar en del av sitt näringsinnehåll och har då
inte samma verkan som färska eller torkade. Bravara Sverige
|