Antioxidanter
Så fungerar antioxidanter!
Om du skär itu ett äpple och lämnar det utan att täcka över det
blir det ganska snart brunt.
Droppar du däremot över lite citronsaft på
samma äpple behåller det sin naturliga färg mycket längre.
Citronsaft innehåller C-vitamin, som
är en
antioxidant. På samma sätt som citronsaft kan förebygga missfärgning
av ett äpple, kan den också förebygga skador på kroppens celler.
Detta är ett enkelt och åskådliggörande exempel på hur
antioxidanter fungerar.
Drick grönt te efter maten
med några droppar citron för bästa antioxidant effekt.
Om du redan brukar dricka grönt
te, så vet du att det innehåller hälsosamma antioxidanter. Med bara
ett fåtal droppar citron i teet kan du sexdubbla antioxidanternas
uthållighet, har amerikanska forskare visat i experiment.
Källa
Journal of Medicinal Food.
Var finns antioxidanter?
Alla levande celler innehåller biologiska antioxidanter.
Kroppens
celler behöver syre. Men syret bildar också fria radikaler, som kan
skada cellerna. Kroppens
antioxidanter skyddar sina cellmembraner mot en för stor mängd fria
radikaler.
Nyponpulver är en naturlig antioxidant
Naturliga produkter i sin
ursprungliga form är bättre för kroppen och ger ett bättre upptag
än kapslar och tabletter. Våra helnyponprodukter förebygger inflammationer
i kroppen har visat sig hjälpa 2 av 3 vid värk. Pain@way
nypon + är bättre och billigare än kemist tillverkade produkter.

Antioxidanter- kroppens försvar
Sökandet efter ungdomens källa..
Mat med antioxidanter
För att försvaret skall fungera optimalt är vi också beroende
av färdiga antioxidanter via maten. Bäst källan är frukt, bär,
grönsaker och rotfrukter. Här finns antioxidanter i form av
vitamin C, vitamin E samt en mängd olika karotenoider och
flavonoider.
Utmärkande för karotenoiderna är att de ger orange, röd eller
gul färg. Den starka färgen på t ex morötter, jordgubbar och
gul paprika kan alltså ses som ett bevis på högt innehåll av
karotenoider. På samma sätt färgar flavonoider blåbär, svarta
vinbär och blå druvor i olika karakteristiska blå- röda
nyanser. Flera av flavonoiderna har i vetenskapliga studier visat
sig vara mycket kraftiga antioxidanter jämfört med t ex vitamin
C och vitamin E.
Som tur är har kroppen ett bra försvar mot fria radikaler.
Antioxidanter har fått sitt namn efter sin förmåga att just
kunna motverka oxidering. Man kan jämföra antioxidanterna med
konserveringsmedel som tillsätts i feta livsmedel så att de inte
härsknar - härskning är samma sak som oxidation av fett.
Flera antioxidanter bildas automatiskt i kroppen. Exempel på
dessa är urinsyra, glutation och Q10 samt proteiner som binder järn
och koppar. För att kunna bilda de här antioxidanterna behöver
vi äta tillräckligt med protein, speciellt aminosyrorna cystein
och metionin. Dessutom behövs mat som innehåller selen (som
finns i fisk, skaldjur, kött, ägg, samt en del nötter, baljväxter
och sädesslag), zink (där kött, skaldjur, mjölk, nötter,
baljväxter, fullkornsprodukter är bra källor), koppar (finns i
skaldjur, baljväxter, nötter) och mangan (som finns i fullkornssäd,
nötter, bär).
Antioxidanter skyddar i sin
naturliga form
De vanligaste antioxidanterna är vitamin A, C, E, betakaroten och
selen. I sin naturliga form i frukt och grönsaker skyddar de mot hjärtkärlsjukdom
och cancer. Däremot visar studier att vitamin A, E och betakaroten i
tablettform tvärtom ökar risken att dö i dessa sjukdomar.
Vitamin A finns bland annat i lever och ägg. Betakaroten är ett förstadium
till A-vitamin och finns i morötter och spenat. Vitamin E finns i
vegetabiliska oljor, nötter och ägg.
Vitamin C finns i nypon, bär, frukt och de flesta grönsaker. Selen
finns bland annat i fisk, skaldjur och nötter.
Nyponpulver kan du läsa mer om på här!
A-vitamin (eller betakaroten)
Betakaroten
är ett förstadium till A-vitamin, vilket innebär att det omvandlas
till A-vitamin allt eftersom kroppen behöver det. Betakaroten finns i
aprikoser, broccoli, cantaloupemelon, morötter, mango, papaya,
persikor, sötpotatis, pumpa, korngräs och andra gröna bladgrönsaker.
C-vitamin
C-vitamin kallas även askorbinsyra. Den är vattenlöslig
och behövs vid bildningen av kollagen, so m i sin tur krävs för att
nya celler och vävnader ska kunna bildas och utvecklas och som kan
hindra virus från att tränga in i cellmembranen. C-vitamin finns i
nypon, röd
paprika, apelsiner, ananasjuice, jordgubbar, sparris, meloner,
kiwifrukt, grapefrukt, tomater, bär, blomkål, broccoli och korngräs.
E-vitamin
E-vitamin är inte bara en antioxidant som förhindrar skada på
kroppens celler, utan bekämpar också carcinogener (ämnen som kan
framkalla cancer). Dessutom stärker E-vitaminet immunförsvaret, bidrar
till att förhindra blodproppar och hjärtsjukdom och förbättrar
blodcirkulationen. E-vitamin finns i Chiamjöl, vegetabiliska oljor, fullkorn,
avokador, vetegroddar, brunt ris, havregryn och nötter.
Fria radikaler
Vissa instabila former av syremolekyler som kan skada sunda celler
kallas "fria radikaler". Utöver de fria radikaler som förekommer
naturligt i kroppen bildas de också externt genom yttre faktorer som:
- Miljögifter
- Mediciner (bland annat vissa antibiotika och
inflammationshämmande mediciner)
- Smog och industriella föroreningar
- Rökning och överdriven alkoholkonsumtion
- Vissa tungmetaller som kan finnas i livsmedel
och vatten
- Strålning.
Antioxidanter är kända för att
"utrota" fria radikaler, eftersom de hindrar skadliga
syremolekyler från att binda sig till andra molekyler. Dessutom bidrar
de till att förhindra att fria radikaler uppstår.
Antioxidanter
- skyddar mot sjukdom
Aktuell forskning visar att fria radikaler kan ligga bakom
ett flertal sjukdomar, som till exempel hjärt-kärlsjukdom och
cancer. Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns
främst i frukt och grönsaker och som kan ge ett bra skydd.
Elektroner som vill bilda par
För att förstå vad fria radikaler är behöver vi gå ner på
molekylnivå. Alla atomer (grundämnen) består av en positivt
laddad kärna omgiven av negativt laddade elektroner.
Flera atomer som slår sig samman bildar molekyler, det vill säga
olika kemiska föreningar. De atomer eller molekyler som får
beteckningen fria radikaler har alltid en ensam elektron i sitt
yttersta skal.
Elektroner föredrar att hålla ihop parvis. Därför försöker
den ensamma elektronen att hitta en annan elektron att bilda par
med. Då angrips existerande elektronpar och resultatet blir nya
par och nya fria radikaler. Nya fria radikaler bildas hela tiden,
händelseförloppet fortsätter och en kedjereaktion sätts igång.
De föreningar som lämnar ifrån sig elektroner blir oxiderade
(reagerar med syre) så att de fungerar sämre eller inte alls.
Syre- bov i dramat
Syre är nödvändigt för vår överlevnad. Då vi andas fångas
syret upp i lungorna och transporteras, med hjälp av blodets
hemoglobin, ut till kroppens celler. Där används det när
kolhydrater, fett och protein omvandlas till energi.
När syret har fullgjort sin funktion utsöndras det mesta
omvandlat som koldioxid och vatten. Men en liten del, mellan två
och fem procent, bildar istället fria radikaler. Detta sker då
syret reagerar med fria elektroner (så kallad oxidation). Ju mer
energi vi behöver och ju mer vi äter desto fler fria radikaler
bildas.
Vad händer i kroppen?
Kroppens celler består i minsta beståndsdelar av
elektroner. Då kedjereaktionen med fria radikaler oxideras kan
cellmembranen skadas. Sker det i hudceller kan de upplevas som ålderstecken.
Det onda kolesterolet (LDL), som är en transportform för
kolesterol i blodet, har också ett cellmembran som lätt angrips
av fria radikaler. Då uppstår skador som anses vara en avgörande
faktor vid utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar.
Fria radikaler kan också störa celldelningen så att skador
kan uppstå, i värsta fall i form av cancer. Cellskador av fria
radikaler drabbar de gener som kontrollerar tillväxten av
cellerna och gör att de kan utvecklas till tumörceller som växer
okontrollerat. En ansamling av skadat DNA ligger sannolikt bakom
flera olika cancerformer.
Fleromättade fettsyror, med viktiga funktioner i cellernas
membraner (både de som omger cellen samt de som finns runt olika
strukturer inne i cellen) skadas lätt. Detta kan leda till allmänt
försämrad funktion i cellen. Om t ex de vita blodkropparna i
immunförsvaret skadas leder detta till att immunförsvaret blir försvagat.
Rökning ger fria radikaler
Vid alla sjukdomar där immunförsvaret av någon orsak är
aktiverat bidrar den ökade radikalproduktionen till de skador som
uppkommer. Exempel på detta är reumatiska sjukdomar,
inflammatoriska tarmsjukdomar samt kronisk bronkit på grund av rökning.
Rökning, även passiv sådan, belastar kroppen med de farliga kvävedioxidradikalerna
som med stor sannolikhet är delaktiga vid utvecklingen av
exempelvis lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Vid diabetes kan ständigt förhöjda blodsockernivåer leda till
ökad bildning av radikaler och därmed ökad risk för följdsjukdomar.
Även åldrandet påverkas troligen av mängden fria radikaler i
kroppen.
Fria radikaler medverkar med stor sannolikhet även vid uppkomsten
av grå starr, skador på ögats gula fläck kanske också
Alzheimers sjukdom.
Det förekommer alltså många olika typer av sjukdomar och skador
som orsakas av fria radikaler. Hur svåra skadorna blir och hur de
påverkar kroppens funktioner beror på vilka föreningar som
angripits. Om de leder till sjukdom eller inte avgörs också av
kroppens förmåga att försvara sig mot radikalerna och att
reparera uppkomna skador.
De livsviktiga mineralerna och
enzymerna.
Mineraler är minst lika viktiga som vitaminer eftersom de inte kan
tillverkas i kroppen. Man kan säga att mineraler tillsammans med
enzymer fungerar som tändstiften i en bil, är tändstiften dåliga går
inte bilen heller något bra. Likadant fungerar det i kroppen, om du
inte får i dig ett spektrum av olika enzymer, mineraler och vitaminer går
din kropp på sparlåga och du känner dig i första hand trött och
orkeslös. En längre tid av bristande näringsintag leder sedan oftast
till ytterligare problem.
FOSFOR
Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder.
Förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
JOD
Behövs för sköldkörtelns hormonproduktion och ämnesomsättning.
JÄRN
Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktig
också för hjärnans funktion.
KALCIUM
Reglerar hjärtslag och vätskebalansen och hjälper musklerna att dra
ihop sig. Behövs för hormonbalansen och nervsignalerna.
KISEL
Krävs för benbildning, hudens och blodväggarnas elasticitet, samt sårläkning.
KOBOLT
Stimulerar bildningen av röda blodkroppar.
KOPPAR
Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar
som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. väsentligt
för bildning av myelin runt nerverna och för hormonets funktion,
speciellt östrogen.
KROM
Hjälper till vid nedbrytning av glukos och reglerar blodsockerhalten.
MAGNESIUM
Aktiverar mer än 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att
fungera. Behövs också för att få ett öppet sinne.
SELEN
Behövs för muskelprotein och håret. Deltar i kroppens avgiftning.
ZINK
Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i
matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i
huden och för hjärnans perception av omvärlden.
Källa A.Schauss, Kuman Health
Balans och variation
Antioxidanterna i maten samverkar ofta på olika sätt,
Vitamin C kan till exempel reparera skadat vitamin E. Samspelet
mellan olika antioxidanter gör att ett blandat intag från maten
anses vara betydligt bättre än att äta stor dos av någon
enstaka antioxidant i tablettform.
Eftersom olika antioxidaner verkar på olika sätt i kroppen och
finns i varierande mängd är det viktigt att variera sitt
matintag och äta balanserat och regelbundet. När det gäller
frukt och grönsaker är det bra att få i sig många olika sorter
varje dag (ca 3 frukter och 2-3 grönsaker). Variera färg, form,
efter säsong och vad du är sugen på.
Källa: Ewerman AB, nutritionist Ulla Johansson
ORAC - ny måttstock för
antioxidanter
Fria radikaler påskyndar vårt åldrande.
Nu har amerikanska forskare tagit fram en måttstock som gör det lättare
att skydda sig mot dem.Lägg ORAC på minnet - för det är på stark frammarsch.
Amerikanska jordbruksdepartementet har myntat begreppet och
arbetar nu med ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), en mätmetod
som görs på frukt, grönsaker och kosttillskott. Det talar om
hur stor kapacitet av antioxidanter varje livsmedel innehåller -
antioxidanter som oskadliggör skadliga fria radikaler.
Till radikalernas försvar ska sägas att de inte alltid behöver
vara av ondo, de bekämpar till exempel inkräktande virus. Men
radikalerna är också ansvariga för tidigt åldrande och
sjukdomar i celler, kroppsvävnader och hjärna.
Antioxidanter finns i tusentals former, många fortfarande okända
för forskarna. De gör kroppen motståndskraftig mot sjukdomar
och saktar ner farten på åldrandet.
Frukt har topplaceringar på
Oraclistan, följt av grönsaker, medan värdena på kostillskott
kan vara tvetydiga eftersom siffror kan presenteras på olika sätt.
Forskning visar att nyttigheter som naturen skapar ger högre värden
i blodet än enskilda preparat. Det beror på synergi, det gåtfulla
samspelet mellan näringsämnen som fortfarande är ett okänt
territorium för forskarna.
Medelintaget för befolkningen ligger på 1 200 enheter Orac per
dag, det betyder tre portioner frukt och grönt. Men för att få
en påtaglig effekt av antioxidanter bör man äta 3000-5000
enheter per dag. Kosttillskott fyller en funktion, men de innehåller
bara någon eller några av alla sorters antioxidanter.
Med tabellen kan du räkna ut om du hamnar runt idealvärdet på
Orac-listan. Andra studier visar dock att oavsett vilka sorter man
väljer så ger det en ökning av antioxidanter. Så det
viktigaste är att äta frukt och grönt överhuvudtaget, förpackat
av naturen själv. Längtar du efter mer siffror och förkortningar
kan du glädjas över att forskarna håller på att utöka
spektrumet av antioxidantkällor - snart ko mmer både HORAC och
NORAC.
Så mäter du ditt intag
Många äter småportioner av frukt och grönt, ofta inte mer
än en halv kopp - motsvarande
50 gram
. För att få Orac-listans värde, som beräknas på
100 gram
, multiplicera eller dividera din konsumtion med två. Sedan kan
du "plussa samman" det du äter under en dag och se
vilket sammanlagt värde på Orac du kommer upp i.
Ät mindre kalorier,
inför kalorirestriktion.
Du kommer att minska risken för Välfärdssjukdomar, minska det farliga
underhudsfettet, gå ner i vikt och må mycket bättre.
|

Produkter för din hälsa
073-1027000
Orac- värden
Här kan du se Orac värden per
100 gr
av olika livsmedel.
Orac-toppen
Gojibär |
25000 |
Korngräspulver |
25000 |
Mörk
choklad |
13120 |
Torkade
plommon |
5770 |
Blåbär |
4460 |
Granatäpplen |
3307 |
Russin |
2830 |
Björnbär |
2036 |
Tranbär |
1750 |
Vitlök |
1662 |
Jordgubbar |
1540 |
Spenat |
1260 |
Hallon |
1220 |
Grönkål |
1170 |
Squash |
1150 |
Plommon |
949 |
Alfalfagroddar |
930 |
Ångad
spenat |
909 |
Broccoli |
890 |
Rödbetor |
840 |
Avokado |
782 |
Apelsiner |
750 |
Röda
druvor |
739 |
Röd
paprika |
710 |
Körsbär |
670 |
Gröna
druvor |
650 |
Kiwi |
610 |
Blodgrapefrukt |
483 |
Kidneybönor |
460 |
Lök |
450 |
Majs |
400 |
Aubergine |
390 |
Blomkål |
385 |
Gröna
ärtor |
375 |
Sötpotatis |
300 |
Kål |
295 |
Grönsallad |
265 |
Cantaloupe-melon |
250 |
Bananer |
210 |
Äpplen |
207 |
Tofu |
205 |
Haricots
verts |
200 |
Morötter |
200 |
Tomater |
195 |
Zucchini |
176 |
Aprikoser |
175 |
Persikor |
170 |
Päron |
134 |
FRÅGOR OCH SVAR
Hej, jag beställer ofta nypon, chia och gurkmeja från
er. Vad säger ni angående uppgifterna på TV4,
gällande antioxidanter? Cancerrisken kan öka, vid
för mycket intag av dessa produkterna.
Tacksam att höra era synpunkter.
Med vänlig hälsning Lars Andersson
Antioxidanter
Jag har också sett det inslaget, men så uppfattade
jag det inte.
De
visade mycket frukt och grönt i bild och sa
samtidigt att produkter med mycket antioxidanter har
en ökad tillväxt på cancerceller.
Det
innebär att om man är sjuk i Cancer så ska man inte
kombinera cellgiftsbehandling med att äta mat eller
ta kosttillskott med höga antioxidant värden.
Rökning, ohälsosam diet och livsstil ökar risken för
cancer.
Sjukdomar behandlas med läkemedel som är
baserade på gifter, men ingen skulle komma på att ta
det i förebyggande syfte.
Att äta näringsriktigt och tillföra kroppen
näringsämnen med vitaminer, mineraler och
antioxidanter förebygger sjukdomar.
Våra produkter är inga läkemedel på något sätt utan
vid sjukdom ska man alltid rådgöra med sin läkare.
Näringsinnehåll på våra
torkade frukter, nyponpulver, Chiafrön
Begränsa ditt kaloriintag 2
dagar i veckan så kan du halvera ditt IGF1 värde och leva ett friskare
liv.
Bli en
Näringsoptimerare.
Se vår kaloritabell och
planera för kalorirestrektion.
Läs
mer på vår
Blogg
http://nyponpulver.blogspot.se |
|