Omega
3
Omega-3 fiskolja från vildfångad lax
och ansjovis.
Innehåller upp till dubbelt så mycket Omega 3 som från odlad lax.
Undvik brist på omega 3-fett och D-vitamin
Studier tyder på att omega 3-fett kan ha en lätt blodtryckssänkande effekt.
En studie visar sänkning av blodtrycket med i genomsnitt 4 enheter systoliskt
och 3 enheter diastoliskt genom att ge tillskott D-vitamin till personer med
brist.
Beställ chiafrön med Omega 3, se fler produkter på bravara.se
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har
varit okänt.
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som
förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam
nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två
hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull
påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en
förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.
Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
Omega-3 har en läkande effekt på kroppen. I fisk finns det två
sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger
som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat
foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de
hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3
kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av
omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på
majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och
unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar
fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en
engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot
2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.
Västerländska kosten ungefär 15 gånger så mycket omega 6 gentemot
Omega 3.
Vilket skapar en obalans i kroppen, förhållandena borde vara lika. Bäst för
oss är djur som är uppfödda på naturlig mat och inte alla dessa sädesslag som
man lägger in i fodret för att djuren ska växa sig feta. Det ger en felaktig
sammansättning på fettet, säger Jana Pickova. Institutionen
för livsmedelsvetenskap. Sveriges lantbruksuniversitet
Forskarna tror att vi en gång i tiden åt ungefär
lika mycket omega-3 som omega-6.
Att den rubbade balansen av fett kan vara farlig beror på att de två olika
fettsyrorna har motsatt funktion i kroppen. Generellt går det att säga att
omega-6 omvandlas till ämnen som framkallar inflammation i kroppen.
Inflammationer är kroppens försvar mot främmande bakterier och virus och är
oftast något positivt. Men långvariga inflammationer är sällan bra - de kan
leda till åderförkalkning, hjärtproblem och alzheimer.
Öka halten av Omega 3 istället för att
sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart
inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett,
epidemiolog vid Harvard School of
Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som
studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning
visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av
omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga
doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6.
Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger
Walter Willett.
Vår Omega 3 kommer från vildfångad lax och ansjovis
Det är likadant med odlad lax, menar hon. Att låta
fisken äta naturlig föda från havet ger ett högre innehåll av Omega 3 men
blir för dyrt för odlarna, därför späder de ut fodret med vegetabilier.
Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra
fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3
fiskolja.
Rätt ballans mellan Omega 3 och Omega 6
är viktiga för hjärnan
Forskning har visat att rätt kombinationen, förhållande av Omega 3 och Omega
6 fettsyror är viktigt för hjärnans utveckling. Många äter för mycket kött i
förhållande till fet fisk och behöver därför ett extra tillskott av Omega 3.
Det gäller så väl för barn som vuxna. Problem med inlärning, koncentration
och motorik, kan vara ett tecken på detta.
Få människor är likgiltiga för sin hjärnas funktion.
De allra flesta av oss vill väl att koordinationen mellan hjärna och öga
skall vara optimal. En väl avvägd kost spelar en viktig roll för utveckligen av syn, koordination, inlärning och
koncentration.
Även om vi äter en fullvärdig kost med mycket fisk, nötter och
grönsaker, kan inte detta garanter att rätt fettsyrenivå
uppnås. Studier har visat att vissa barn och även vuxna inte kan tillgodogöra
sig de livsviktaga fettsyrorna EPA, DHA och GLA
genom födan. Som resultat av detta, kan denna fettsyrebrist leda till
nedstämdhet och oro och destruktivt beteende.
Därför kan ett tillskott av omega 3 behövas,
så att fettsyrenivån garanterat är tillräckligt hög för att bibehålla
hjärnans och ögats normala funktioner. Cellmembranen i hjärna och näthinna
är, liksom alla celler, uppbyggda av fosfolipider.
Rubbning kan ge dåligt fungerande Cellmembran.
Sammansättningen av fettsyror i fosfolipiderna
styr i hög grad funktionen i hjärnan och näthinna. De fettsyror som normalt
skall förekomma i störst mängd är DHA och Arakidonsyra
som bildas av GLA och är viktig för olika funktioner som
inlärning, läs och skrivförmåga och koordination.
Senare års forskning har nu visat
att EPA har en mycket viktig funktion genom att förhindra för stor förlusta
av DHA och Arakidonsyra. EPA, DHA och GLA
transporteras från blodet in i hjärnan över den sk blodhjärn-barriären.
De konkurrerar här om transportkanaler. DHA och Arakidonsyra
frigörs ständigt från cellmembranen genom ett visst enzym. Dessa måste då
snabbt ersättas för att cellmembranen skall kunna fortsätta fungera optimalt.
Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA
|