Näringsforskare betonar vikten av ett fullt näringsintag.
Ingen
kedja är starkare än dess svagaste länk.
Magnus Nylander som är
Sveriges ledande Näringsforskare
Blåbär bromsar åldrandet.
Blåbär Ett nytt piller av blåbär ska enligt forskare på Karolinska Institutet kunna bromsa den inre stressen och åldrandet.
Potentialen för produkten är mycket stor menar upphovsmännen.
Forskarna under ledning av Magnus Nylander har tagit fram en kosttillskott gjort av blåbär och svarta vinbär. Dessa bär innehåller mycket höga halter av antioxidanter som angriper så kallade fria radikaler vilket är giftiga former av syre.
Dessa syreformer angriper kroppens celler som om de inte stöts bort av vårt
naturliga försvarssystem bilder oxidativ stress eller inre stress.
Oxidativ stress är ingen sjukdom. Men det kan ändå accelerera åldrandet och öka risken för sjukdomar
Säger Magnus Nylander, näringsforskare vid Karolinska institutet till Aftonbladet.se.
I förlängningen kan den oxidativa stressen leda till hjärt-kärlsjukdomar och andra nedbrytande åldersrelaterade sjukdomar som cancer.
Projektgruppen har precis avslutat sitt första fullskaletest av blåbärspillret. Av femton friska försökspersoner fick tolv påtagligt sänkt oxidativ stress berättar Magnus Nylander.
"Jag är ser en stor potential här, i synnerhet eftersom vi svenskar äter alldeles för lite bär, frukter och grönsaker och med för liten
variation".
Sammanställning från föredrag i Sundsvall med Magnus
Nylander 2006-02-05
Hans
banbrytande forskning poängterar näringsintagets avgörande betydelse
för hälsan. Magnus har genom forskning studerat Aloe Veran´s egenskaper. Magnus
har på naturlig väg optimerat olika elitidrottares prestationsförmåga
vilket har resulterat i en mångfald individuella OS- och VM-medaljer.
Rapport från ett unikt projekt med Therese Alshammar och Martin
Lidberg
Svenska OS-hopp satsar på bra näringstillförsel
Magnus
Nylander medicine
doktor och tandläkare har utbildats och varit verksam vid Karolinska
institutet och Texas universitetet.
Toppidrott kräver ofta kosttillskott
Ett unikt projekt satsar på att ge de båda svenska OS-hoppen Therese
Alshammar och Martin Lidberg en genomtänkt näringstillförsel för att
öka deras chanser att nå bra resultat. Projektet sponsras av fyra
medlemmar i Leverantörsföreningen via Hälsokostrådet. Docent Magnus
Nylander, Karolinska institutet är den vetenskapligt ansvarige.
Projektet presenterades på en presskonferens där Magnus Nylander först
gav en näringsmedicinsk bakgrund. Han har stor erfarenhet av
toppidrottare och var den som, när det gäller näringsfrågor, låg
bakom det norska skidlandslagets stora framgångar. De norska skidåkarna
låg långt framme mycket tidigt då det gäller kosten. Kosten är
alltid mycket centralt för toppidrottsmän. Ett föredöme med detta är
Björn Dählie. Forskningen med många idrottsmän har dock visat att
kosten många gånger inte räcker till. Därför måste enligt Magnus
Nylander kosttillskott ofta ges för att uppnå den optimala
prestationsförmåga som man strävar efter.
Enzymer styr cellernas kemiska reaktioner
Alla de tusentals reaktioner som sker i våra celler styrs och snabbas på
av enzymer (katalysatorer). De flesta av dessa enzymer behöver mättas
med näringsämnen för att fungera. En stor del av dessa näringsämnen
är vitaminer och mineraler. Det gäller för toppidrottsmän, liksom för
alla människor, att få i sig alla dessa ämnen i tillräcklig mängd.
Inget ämne kan ersätta ett annat fullt ut. Det gäller också att inte
ösa på så mycket som möjligt av ett visst ämne utan man måste
hitta den riktiga balansen så att cellfunktionerna fungerar optimalt. I
OS-projektet görs fortlöpande analyser av olika laboratorievärden,
inklusive många enzymfunktioner. På detta sätt får man svart på
vitt på om man lyckas eller inte.
Brist på mikronutrienter vanlig hos idrottare
Oavsett om man är idrottsman eller inte måste man sträva att täcka
sitt näringsintag. Detta är en förutsättning för att nå en så bra
hälsa och prestationsförmåga som möjligt. Målet är att hamna på
optimalt intag. Förr i världen drabbades man ofta av bristsjukdomar.
Detta är inget stort problem idag i Sverige. Det stora problemet idag
är enligt Magnus Nylander dolda risker som inte upptäcks. När det gäller
vår kost talar man om makronutrienter (proteiner, fetter, kolhydrater,
vatten) och mikronutrienter (vitaminer, mineraler mm). De sistnämnda är
många och behövs i endast små mängder. Ändå föreligger ofta brist
på dessa, inte minst hos idrottsmän. En del experter hävdar att även
toppidrottsmän skulle klara sig med en allsidigt sammansatt kost.
Magnus Nylander menar idrottsmän ofta drar på sig dolda brister som
inverkar på deras prestationsförmåga. Att endast mäta laboratorievärden
i blodplasma/blodserum säger inte alltid så mycket. Många mineraler
och vitaminer finns framför allt inne i cellerna. Genom att, som i det
aktuella projektet, mäta hur idrottarnas enzymsystem fungerar, får man
ökad information.
Allsidigt sammansatt kost alltid det viktigaste
Det betonades vid presskonferensen att grunden i de bägge idrottsmännens
näringstillförsel skall vara en allsidigt sammansatt kost. Dessutom får
de en genomtänkt blandning av vitaminer, mineraler inklusive naturlig lättupptaglig
järnrik dryck samt ett medel som motverkar infektioner. Man ser också
till att de får bra tillförsel av omega 3-fettsyror.
Vila efter hårdträning lika viktigt som själva träningen
Även med god näringstillförsel kan hårdträning hos idrottsmän och
motionärer ibland leda till nedbrytning av kroppen med försämrad
prestationsförmåga som följd. Magnus Nylander betonade därför att
vila är lika viktig som träning och god näring. Detta är något som
idrottsmän ofta försummar.
Är överdos av A-vitamin skadligt?
Vilka vardagskosttillskott kan du rekommendera?
Jag oroar mig för att inte få i mig allt i min vanliga kost!
Magnus Nylander säger: Man ska alltid sträva efter att nå näringsintaget
med vanlig mat, mycket färsk frukt och grönt, varierat och så färskt
som möjligt. Flera sallader om dagen Även om man äter annan mat så ta
en sallad vid sidan av. Ofta misslyckas man att få all näring och då
behövs kosttillskott, olika livsnödvändiga ämnen som vitaminer och
mineraler. Vi äter för
lite fisk också. Jag rekommenderar ett dagligt tillskott av omega3
fiskolja av hög kvallite.
Ginseng, har det med detta med vitaminer/mineraler att göra?
Magnus Nylander säger: Det har det inte. Svaret är nej. Ginseng
klassificerar man ofta som en adaptogen. Det handlar inte om livsnödvändiga
vitaminer. Det handlar om andra naturliga ämnen som inte är nödvändiga,
men de har efffekter i vår kropp som kan vara positiva. I begreppet
adaptogen ligger att det ska vara normaliserande, att om man är nedsatt
ska man bli bättre. Men är man en pigg person så får man ingen påtaglig
effekt. Man ska ta det under såna perioder man behvöer det. Till
skillnad från t.ex. C-vitamin, som vi behöver varje dag.
Vad bör man äta för att få starka naglar?
Magnus Nylander säger: När man pratar om naglars, huds, och hårs
uppbyggnad så behövs en lång rad av ämnen. Det handlar om ett i alla
avseenden fullt näringsintag. Det finns inga mirakelkurer. Ingen kedja är
starkare än dess svagaste länk. Vissa ämnen kan vara mer kritiska,
t.ex. att vi har svårt att täcka behovet av dem. Ett exempel är kisel.
Vi borde göra mer forskning på det. Men det är en helhet som gäller.
Vad är Omega 3 och fiskolja bra för?
Magnus Nylander säger: Det finns 2 fettsyror som är nödvändiga:
OMega 3 och OMega 6. OMega 3, moderfettsyran, kan vi få i oss från linfröolja
och andra vegetabiliska oljor. Vi behöver alltså inte äta fisk för att
få den. Moderfettsyran gör däremot att vi kan bilda andra fettsyror vi
behöver, bland annat de vi får i oss av fisk. Därför är OMega 3
mycket viktig. Problemet med OMega 3 är att vi har svårt att få i oss
tillräckligt av den och svårt att göra oss den tillgodo. Därför är
det även bra att äta fisk eller fiskolja. De behövs i våra cellmembran
för intransport av näring och uttransport av avfall. De är mycket
viktiga. Om vi äter tillskott av fiskolja får vi spänstigare blodkärl,
blod som inte så lätt ger blodproppar, minskad risk för hjärtkärlsjukdomar.
Olika expertgrupper säger att följer man dessa råd kan vi rädda
tusentals liv varje år. Vi måste lära oss äta rätt fett, balans
mellan fleromättade fetter och mättade. Ofta får vi för lite av de
fleromättade, DHA och EPA. Idag har vi ofta dolda brister som bara visar
sig i längden. Folk verkar friska fast de har dåliga värden.
Är det sant att för mycket A-vitamin kan ge leverskador? Var går gränsen
för hur mycket man bör få i sig?
Magnus Nylander säger: A-vitamin är en het potatis idag. Vi har
vetat länge att överdoser av A- och D-vitamin kan ge skada. De är fettlösliga
och därför kan kroppen inte göra sig av med dem lika lätt som med de
vattenlösliga. Dessutom har de reglerande funktioner, fungerar mer som
hormoner och får kraftiga effekter. Därför ska man inte ta överdos av
just dessa vitaminer. Visst kan A-vitamin ge olika skador, t.ex.
leverskador vid långvarig överdos. Det är också farligt att överdosera
när man är gravid. Men det är fortfarande ett vickigt vitamin. Brist är
orsak till blindhet på många håll i världen. En övre gräns brukar sättas
på 3000 mikrogram per dag. Men så mycket ska vi inte ta. Vi tillsätter
det till mjölkprodukter och tar det som kosttillskott. Om vi tar det på
nivåer precis under 3000 mikrogram/dag kan det leda till benskörhet. En
riskgrupp är kvinnor som kommit in i klimakteriet. Jag tror att vi kommer
att få strängare gränser än 3000 mikrogram per dag snart. Ät gärna
betakaroten istället. Det omvandlas till A-vitamin vid behov, men bara
vid behov. Man kan alltså inte överdosera. Man kan ta ett kosttillskott
A-vitamin som innehåller 200-500 mikrogram per dag. Livsmedelsverket har
inte gått ut med nya regler om vitaminisering av mjölkprodukter. Det
borde de. En svensk forskargrupp jobbar på det nu.
Choklad, grönt te och rödvin, förutom att vara
gott innehåller det både stimulerande och uppiggande ämnen.
Nya forskningsrön visar nu att choklad genom sitt innehåll av kakao också har långsiktiga
hälsobefrämjande fördelar! Man har nämligen funnit att choklad (förutom mindre mängder av en rad
vitaminer och spårelement) innehåller betydande mängder av samma typer av
skyddande ämnen, så kallade antioxidanter av typen polyfenoler, som finns i rödvin och te. Choklad
innehåller också betydande mängder av den för cellmembranen så viktiga
antioxidanten vitamin E, som är en bristvara i dagens kost. Tillsammans förebygger denna “cocktail” av
antioxidanter bland annat hjärt- och kärlsjukdom genom att skydda blodkärl och
blodets kolesteroler mot angrepp från de giftiga fria radikaler som vi ständigt utsätts för.
Ordinär svensk kost innehåller låga nivåer av chokladens kombination av
nyttiga skyddande ämnen.
Detta innebär att en måttlig chokladkonsumtion
kompletterar kosten med nyttiga ämnen och i flera avseenden till och med faktiskt skulle kunna
betraktas som ett kostillskott. Det är bäst att äta mörk choklad eftersom den innehåller betydligt
mer kakao, genomsnittligt tre gånger så mycket nyttiga antioxidanter som ljus
choklad. Mörk choklad innehåller dessutom betydligt mindre fett och socker.
|
Sammanställt av
|