Näringsintag och näringsupptag och varför man kan behöva
kosttillskott
C-vitamin som finns tillsammans med andra
vitaminer och mineraler i vårt nyponpulver tillhör den
vitamin som lättast förstörs genom upphettning via
matlagning. Nyponpulver innehåller liksom våra andra
torkade pulver ett flertal vitaminer, mineraler,
antioxidanter och hundratals microämnen, till skillnad från
kemiskt framställda preparat.
Färska grönsaker är en bra näringskälla om de är
hanterade på rätt sätt
Långa transporter och felaktig hantering gör att många
livsmedel inte innehåller den mängd näringsämnen som man kan
förvänta sig. En kort tid från skörd till konsument i
kylförvaring behövs för att många grönsaker ska behålla sitt
näringsvärde, vilket oftast inte är fallet.
Andra vitaminer och antioxidanter kräver att grönsakerna
mixas och upphettas för att de ska frigöras och vara
tillgängliga för vårt näringsupptag.
Odlad lax innehåller idag bara 50% Omega 3 jämfört med för
10 år sedan.
Frysta blåbär tappar i näringsvärde och innehåller betydligt
mindre antioxidanter än färska.
Att laga god mat kan vara nog så svårt men att laga
näringsriktigt är ändå svårare.
Köpa nyskördade råvaror direkt på torget av lokala
odlare skulle kunna vara en bra start och att sedan
kylförvara och tillaga, enligt senaste forskningsrön, ökar
näringsupptaget med mer än det dubbla.
I en stressad miljö och direkt efter jobbet är det sällan så
det går till, här kommer några exempel på hur man bör göra
för att optimera sitt näringsintag av tre av våra vanligaste
grönsaker.
Behåll
vitaminerna i maten
Vitaminer som finns i frukt och grönsaker är känsliga
för tillagning, för lång varmhållning påverkar näringsvärdet
på lagad mat, sallad och frukt förlorar i värde om det
skärs upp för tidigt.
3 av våra vanligaste grönsaker, tomater, morötter och
broccoli, kräver olika tillagning för att behålla eller
utveckla sin näringstillförsel enligt Svensk forskning.
Morötter och
tomater kräver lång tillagning för att förbättra
näringsupptaget
Både Betakaroten som finns i morötter och lykopen som
finns i tomater är fettlösliga och frigörs bäst med lite
olja. Tillagas morötter i ugn vid 120 grader i 35 min så
ökas tillgängligheten av betakaroten med 25 gånger mot för
att vi äter de råa. För optimal tillgänglighet av
antioxidanter gäller att de ska vara finhackat, tillagas i
hög värme och under lång tid, tillsammans med olja. Vid
kokning i 90-100 grader tar det 60 min för att nå samma
resultat. En optimal tillagning kan öka näringsvärdet,
tillgängligheten för kroppen med 139 % av betakaroten.
Tomater är inte
så nyttiga som du tror
Köper du salladstomater för att de är goda eller för att
du tror att det är nyttiga?
Salladstomater med eller utan kvist från i växthus i Holland
med ljus från lampor, odlade i mineralull med näringslösning
som dropp är inget som vi kan rekommendera.
Gör så här för att öka näringsupptaget från tomater
Tomater kan förvaras i kylskåp upp till en vecka.
Tomater innehåller lykopen som är det röda i tomaterna. För
tillagning av tomater gäller samma sak som för morötter,
finhacka, helst mixa och värm länge tillsammans med tillsats
av olja för att öka näringsupptaget. Värmning i ugn går lika
bra.
Bäst och nyttigast är industritomater eller
processtomater som används till krossade tomater,
tomatpuré och ketchup, de innehåller 10 gånger mer lykopen
än de salladstomater vi köper i affärerna. 1-2 teskedar av
tomatpuré är med andra ord mycket nyttigare än ett par
tomater.
Broccoli
förlorar snabbt näringsvärdet i rumstemperatur och ska helst
förvaras kyld och förpackad direkt efter skörd och fram till
konsument för att bevara näringsvärdet.
Broccolin ska sedan värmas snabbt vid tillagning, gärna med
ånga för att bevara vitaminerna som är vattenlösliga. Spar
gärna spadet och gör en soppa på till nästa lunch
tillsammans med stjälken som är lika nyttig som knopparna.
Recept
Ångkoka helst och spar vattnet som du har kokat broccolin i.
Reducera vattnet till hälften, skala stjälken med en
potatisskalare och skär den i mindre bitar, lägg i
kastrullen, koka i 5 min med en kyckling eller
grönsaksbuljongtärning. Mixa med en stavmixer, salta och
peppra, tillsätt grädde och eventuellt en klick smör, låt
koka upp och den är klar.
Se även, baka ditt eget
bröd på
Chia och nypon, och bara nyttiga frön och helt utan
mjöl.