Att äta rätt är inte lätt
Det har inte varit någon bra utveckling att gå från
närproducerat
småjordbruk till storskalig livsmedelsindustri för den allmänna
hälsan.
Om man går runt i en Livsmedelsaffär och försöker hitta
produkter som inte innehåller socker, vitt mjöl, arom ämnen
eller annan kemisk smörja, som våra gener inte känner igen, så
kommer man snabbt fram till att 80% av det som finns på hyllorna
ska man helst undvika.
Varför har det blivit så?
I början på 1700 talet åt vi ca 0,4 kg socker per
person och år, en konsumtion som sedan steg till drygt 4 kg på
1800 talet för att sedan 10 dubblas under 1900-talet och idag
beräknar man att Svenskens årliga konsumtion av socker uppgår
till 46 kg. Många förknippar socker med att äta godis, men
dagligen får vi i oss massor med socker som finns i bröd,
drycker, fil, yoghurt och färdiglagad mat. Socker är billigt och
skapar beroende, därför tillsätts det i många produkter.
Helt klart är att att felaktig kost orsakar många sjukdomar och
att många måste gå på livslång medicinering för att vi äter fel.
Det är ditt eget val
Men att komma ur ett sockerberoende är inte lätt, ju mer
socker vi äter desto mer vill vi ha, så det krävs en total
förändring av våra matvanor för att lyckas med det.
Dina gener är
designade för en vis typ av mat och levnadssätt som har
skapats genom utvecklingen
under 100.000 tals år
av dina förfäder.
Man skulle
kunna kalla det ett recept för hur du ska leva för att må bra
Om du kraftigt bryter det mönstret så kanske inte din kropp mår
så bra, likaväl som din bil kan se lika ut som din grannes men
är gjord för att gå på bensin, medan din grannes går på diesel,
så kommer din bil att inte må så bra om du också fyller den med
diesel.
Man kan säga din kropp klarar av tillfälliga
kostförändringar, (drivmedel) bättre än din bil, faktiskt så
räcker det med en sockerbit i tanken för att motorn ska skära.
Medan du kan äta en kost som inte passar dig då och då utan att
du märker det på annat sätt än att du sover sämre, får en orolig
mage, känner dig stressad och orkar mindre, när blodsockernivåerna pendlar upp och ner och ditt Insulinpåslag ökar med
2-10 gånger det normala.
Socker är troligtvis inte farligt i små mängder
Men i större förstör det dina blodkärl inifrån, därför bör
man vara noga med att se över sin dagliga konsumtion och komma
ihåg att vi alla är olika individer, vissa tål mer än andra
beroende på ålder, muskelmassa och hur aktiva vi är.
Läs mer om våra produkterna och beställ
på...
Se mer info på
www.bravara.se
Beställ på
www.nyponpulver.com
Klicka här för att läsa, beställa eller avbeställa våra nyhetsbrev
|
Godisexperiment
visar hur en liten skål med godis påverkar kroppen
Ett lika stor sockerintag mellan två olika personer, ledde till
dubbelt så höga blodsockervärden hos den äldre personen som inte
tränar jämfört med en yngre kvinna som tränar regelbundet.
Experimentet visar att insulinet stiger mer hos dig som inte tränar
och har mindre muskelmassa, desto mindre muskelmassa desto större
problem har du att ta hand om och förbränna sockret i dina
muskelceller.
Bröst, prostata och tjocktarms cancer beror på ökat sockerintag
Socker och ämnesomsättningen är en viktig del i frågan om hur cancer
uppstår.
Sockerbalansen i
blodet regleras av hur mycket muskler vi har
Sockret tas upp i musklerna och förbränns när vi tränar och använder
våra muskler.
Det som händer i
kroppen när man får så högt blodsocker är att insulinet stiger
Ökad risk för
cancer och förkortat livstid fick Professor att sluta med godis
Den studie som utfördes tillsammans med reportageteamet ledde till
att professorn i diabetesforskning vart helt chockad av resultatet
och direkt slutade med att äta godis.
Den andra personen som hade en bättre kroppssammansättning med
mindre fettväv och mer muskler, kunde därför ta hand om och
förbränna sockret i musklerna på ett bättre sätt. Så där är risken
betydligt mindre att drabbas av sockerrelaterade sjukdomar.
Dubbelt så högt blodsocker innebär också 10 gånger högre
insulinvärden, vilket gör att risken att utveckla cancer är mycket
större. En hel del nya studier visar nu också att den som har höga
blodsockernivåer förkortar livstiden.
Socker får tumörer att växa
Det är viktigt att äta rätt, om man har eller för att förebygga
cancer.
Ät proteiner, fett och fibrer som naturligt kommer från kosten och
inte är tillsatta.
Konstlade fibrer som kommer från livsmedelsindustrin har visat sig
att inte ha någon positiv verkan.
Professor råd och slutsatser blir vid en diagnostiserad cancer eller
för att förebygga att bli drabbad är att välja kost som minskar
insulinpåslaget, sluta med sötsaker, godis, söta drycker, mjölmat.
Klicka här
för att se hela reportaget i Vetenskapens Värld med Kerstin Brismar
http://svtplay.se/v/2773069/vetenskapens_varld/ig_nobel?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2794927/sb,p102815,1,f,-1
|