Socker
Socker stor
anledningen till ohälsa.
Om socker skulle uppfinnas i dag skulle det troligtvis
beläggas med restriktioner eller beskattas som alkohol
eller tobak.
Redan 1917
upplyste man i Diabetic Cokery om vad som var bra och
ohälsosam kost. Tyvärr försvann den kunskapen och istället
har vi under de senaste 25 åren fått lära oss att äta mat med lite
fett och med mycket socker.
Nyckelhålsmat, tallriksmodellen
6-8 brödskivor om dagen är
kampanjer som har pågått sedan början på 80-talet och som
ivrigt påhejad av livsmedelsindustrin och forskare avlönade
av densamma.
Socker är en
billig råvara och därför är det väldigt lönsamt för
industrin att ersätta dyrare och bättre fetter som är
nyttiga för kroppen med socker.
Det har gjort världens befolkningen både fetare och
sjukare. Ingen kommer att erkänna det, men tydlig statistik
och nyare oberoende forskning visar att så är fallet.
Socker det vita giftet
USA och Kina är de länder som har högst andel diabetes i
Världen där över 10 % är sjuka i diabetes.
Livsmedelsindustrin har ersatt bra fetter med mer
kolhydrater. När man minskar på fettet och ersätter det med
kolhydrater så producerar kroppen
mer insulin vilket leder till ökad fetma. Viktigare att
undvika socker än fett, säger Emily Sornestedt, Doktor i
medicinsk vetenskap som var ansvarig för studien på 4301
personer i åldern 46-68 år.
Insulin utsöndras efter varje gång du äter något som
en signal till kroppens fettvävnad och muskler att ta upp
sockret från blodet, om man har en nedsatt produktion av insulin
eller är okänslig för hormonet, har man det som förr
kallades sockersjuka, men nu åldersdiabetes eller typ
2-diabetes. En enkel mattematik är att ju mer socker du
tillför kroppen desto mer insulin behöver kroppen och mer
insulin leder till bukfetma i första hand och till
underhudsfett i andra hand.
Höga blodsockernivåer förstör kroppen blodkärl
och ökar
risken markant för hjärtat, synen och även för framtida
amputationer. Fetma är en sjukdom som sprider sig över hela
världen men en rasande fart och beror i högsta grad på
felaktig kost och väldigt lite på dina gener.
I USA är räknas
65% av hela befolkningen som feta i dag och fortsätter den
utvecklingen i samma takt så kommer alla Amerikaner att vara
feta redan år 2048. Det är inte bara ett bekymmer för
individen själv utan för hela landets sjukvård och ekonomi.
Det borde vara bättre att anpassa maten till våra kroppar
istället för att anpassa kroppen till industrimat genom
operationer och daglig medicinering.
Pengar till oberoende forskning och forskare som är
intresserade av lågbudget forskning är svåra att få fram.
Pengar till styrd forskning från industri och
läkemedelsbranschen finns det däremot i överflöd.
Tänk på att fet mat och proteiner mättar och inte alls är
farligt för kroppen.
Socker mättar inte, men förstör kroppen inifrån och skapar
ett sötsug som du hela tiden vill ha mer av.
Tänk
på vad du äter
-
Läs på alla förpackningar, innehåller de mycket kolhydrater,
välj en annan produkt.
-
Sluta använda alla Light produkter
som innerhåller sötningsmedel och andra kemiska ämnen som inte
är bra för kroppen.
-
Undvik alla Nyckelhålsprodukter där man har ersatt bra fetter
med socker.
-
Använd riktigt
smör i stället för milda.
-
Minska ner på all
brödkonsumtion, ta en skiva istället för två, eller som
Danskarna, smörrebröd, litet bröd med mycket pålägg. Tar du hårt
bröd i stället för mjukt så halverar du intaget av kolhydrater.
Med fin crisp istället för hårt bröd halverar du det en gång
till,
-
Sluta använda alla
drycker med socker. Ersätt med kranvatten med några skivor
citron, gurka, äpple eller apelsin. Både billigare och godare.
-
Ersätt dina
mellanmål med frukt i stället för bröd.
-
Använd rapsolja, går utmärkt att steka i, eller att göra egen
majonnäs eller
aioli.
-
Olivolja går bra att blanda tillsammans med rappsoljan för lite
extra smak, eller till sallader.
Om du vill steka i olivolja, kan
du tillsätta en liten klick smör i pannan också för bättre
stekegenskaper.
Varning för dåliga kostråd, 31
okt. 2011
I flera av dagens morgontidningar
rekommenderas det i en artikel av TT Spektra att du ska äta
kolhydrater och dricka kaffe till frukost, det vill vi gärna
avråda ifrån.
Vi rekommenderar istället proteiner från ägg
till frukost, en halv
gurka för att få en bra syra/bas ballans. Fräs en halv röd lök
och lite färska grönsaker efter säsong i rapsolja, ger dig
naturliga vitaminer, mineraler och nyttiga fetter.
Grönt te med
antioxidanter. Direkt på fastande mage när du vaknar
rekommenderar vi C-vitamin och mineraler från pain@way
nyponpulver, Chiafrön, innehåller bor som stärker ditt skelett och
Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan
omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3, bra för hjärta,
hjärna och dina blodkärl.
Förbättra förutsättningarna i tarm,
mage och för ditt näringsupptag med Probiotika Original med 45
miljoner nyttiga bakterier per kapsel. Nya studier visar
att den lilla mängd probiotika som är tillsatt i filprodukter
inte har någon verkan. Se DN söndag30 okt.
Undvik kolhydrater för att hålla blodsockersvängningar på en låg
och jämn nivå, mycket kolhydrater/socker förstör dina
blodkärl, gör dig fet och ökar risken att du ska få typ-2
diabetes.
Klipp från föredrag med Kostdoktorn okt. 2011
Intag av mat med mycket kolhydrater kommer att leda till att
dina blodsockernivåer pendlar upp och ner under hela dagen.
Med en kolhydratrik kost tar det ca 3½ timme innan din
blodsockernivå återigen är på en normal nivå, under den tiden
förbränner du inget fett bara kolhydrater har du
dessutom druckit kaffe till maten så har levern fullt upp med att
ta reda på det. Efter 4 timmar är det i regel dags att äta igen
och samma procedur upprepar sig igen.
Redan 1917 viste man att socker var skadligt för
kroppen.
Klicka på boken Diabetic Cookery från 1917, för att läsa
rekommendationer och mat man absolut bör undvika om man har
eller för att slippa åldersdiabetes som redan är den största
folksjukdomen.
Diabetes
har 10 dubblats i Världen på 25 år
Inom 20 år kommer en halv miljard människor att ha typ
2-diabetes om vi inte förändrar våra kostvanor. 1985 var
den siffran 30 miljoner, samtidigt som vi uppmanades att äta
mindre fett och mer blodsockerhöjande kolhydrater.
Ordförklaringar
Typ-2 diabetes kallades tidigare för
sockersjuka
Kolhydrater
är gemensamt namn för stärkelse, kostfiber och olika
sockerarter.
Insulin signalerar till kroppens muskler och
fettvävnad att ta upp socker (glukos) från blodet.
Probiotika är bakterier som är nyttiga
för att stärka immunförsvar och tarmflora.