Näringsforskare betonar vikten av ett fullt näringsintag.
Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

Magnus Nylander som är Sveriges ledande Näringsforskare
Blåbär bromsar åldrandet. Blåbär Ett nytt piller av blåbär ska enligt forskare på Karolinska Institutet kunna bromsa den inre stressen och åldrandet. Potentialen för produkten är mycket stor menar upphovsmännen. Forskarna under ledning av Magnus Nylander har tagit fram en kosttillskott gjort av blåbär och svarta vinbär. Dessa bär innehåller mycket höga halter av antioxidanter som angriper så kallade fria radikaler vilket är giftiga former av syre.
Dessa syreformer angriper kroppens celler som om de inte stöts bort av vårt naturliga försvarssystem bilder oxidativ stress eller inre stress.

Oxidativ stress är ingen sjukdom. Men det kan ändå accelerera åldrandet och öka risken för sjukdomar
Säger Magnus Nylander, näringsforskare vid Karolinska institutet till Aftonbladet.se.
I förlängningen kan den oxidativa stressen leda till hjärt-kärlsjukdomar och andra nedbrytande åldersrelaterade sjukdomar som cancer.
Projektgruppen har precis avslutat sitt första fullskaletest av blåbärspillret. Av femton friska försökspersoner fick tolv påtagligt sänkt oxidativ stress berättar Magnus Nylander.
"Jag är ser en stor potential här, i synnerhet eftersom vi svenskar äter alldeles för lite bär, frukter och grönsaker och med för liten variation".

Sammanställning från föredrag i Sundsvall med Magnus Nylander 2006-02-05
Hans banbrytande forskning poängterar näringsintagets avgörande betydelse för hälsan. Magnus har genom forskning studerat Aloe Veran´s egenskaper. Magnus  har på naturlig väg optimerat olika elitidrottares prestationsförmåga vilket har resulterat i en mångfald individuella OS- och VM-medaljer.
Rapport från ett unikt projekt med Therese Alshammar och Martin Lidberg

Svenska OS-hopp satsar på bra näringstillförsel


Magnus Nylander medicine doktor och tandläkare har utbildats och varit verksam vid Karolinska institutet och Texas universitetet.

Toppidrott kräver ofta kosttillskott
Ett unikt projekt satsar på att ge de båda svenska OS-hoppen Therese Alshammar och Martin Lidberg en genomtänkt näringstillförsel för att öka deras chanser att nå bra resultat. Projektet sponsras av fyra medlemmar i Leverantörsföreningen via Hälsokostrådet. Docent Magnus Nylander, Karolinska institutet är den vetenskapligt ansvarige. Projektet presenterades på en presskonferens där Magnus Nylander först gav en näringsmedicinsk bakgrund. Han har stor erfarenhet av toppidrottare och var den som, när det gäller näringsfrågor, låg bakom det norska skidlandslagets stora framgångar. De norska skidåkarna låg långt framme mycket tidigt då det gäller kosten. Kosten är alltid mycket centralt för toppidrottsmän. Ett föredöme med detta är Björn Dählie. Forskningen med många idrottsmän har dock visat att kosten många gånger inte räcker till. Därför måste enligt Magnus Nylander kosttillskott ofta ges för att uppnå den optimala prestationsförmåga som man strävar efter.

Enzymer styr cellernas kemiska reaktioner
Alla de tusentals reaktioner som sker i våra celler styrs och snabbas på av enzymer (katalysatorer). De flesta av dessa enzymer behöver mättas med näringsämnen för att fungera. En stor del av dessa näringsämnen är vitaminer och mineraler. Det gäller för toppidrottsmän, liksom för alla människor, att få i sig alla dessa ämnen i tillräcklig mängd. Inget ämne kan ersätta ett annat fullt ut. Det gäller också att inte ösa på så mycket som möjligt av ett visst ämne utan man måste hitta den riktiga balansen så att cellfunktionerna fungerar optimalt. I OS-projektet görs fortlöpande analyser av olika laboratorievärden, inklusive många enzymfunktioner. På detta sätt får man svart på vitt på om man lyckas eller inte.

Brist på mikronutrienter vanlig hos idrottare
Oavsett om man är idrottsman eller inte måste man sträva att täcka sitt näringsintag. Detta är en förutsättning för att nå en så bra hälsa och prestationsförmåga som möjligt. Målet är att hamna på optimalt intag. Förr i världen drabbades man ofta av bristsjukdomar. Detta är inget stort problem idag i Sverige. Det stora problemet idag är enligt Magnus Nylander dolda risker som inte upptäcks. När det gäller vår kost talar man om makronutrienter (proteiner, fetter, kolhydrater, vatten) och mikronutrienter (vitaminer, mineraler mm). De sistnämnda är många och behövs i endast små mängder. Ändå föreligger ofta brist på dessa, inte minst hos idrottsmän. En del experter hävdar att även toppidrottsmän skulle klara sig med en allsidigt sammansatt kost. Magnus Nylander menar idrottsmän ofta drar på sig dolda brister som inverkar på deras prestationsförmåga. Att endast mäta laboratorievärden i blodplasma/blodserum säger inte alltid så mycket. Många mineraler och vitaminer finns framför allt inne i cellerna. Genom att, som i det aktuella projektet, mäta hur idrottarnas enzymsystem fungerar, får man ökad information.

Allsidigt sammansatt kost alltid det viktigaste
Det betonades vid presskonferensen att grunden i de bägge idrottsmännens näringstillförsel skall vara en allsidigt sammansatt kost. Dessutom får de en genomtänkt blandning av vitaminer, mineraler inklusive naturlig lättupptaglig järnrik dryck samt ett medel som motverkar infektioner. Man ser också till att de får bra tillförsel av omega 3-fettsyror. 

Vila efter hårdträning lika viktigt som själva träningen
Även med god näringstillförsel kan hårdträning hos idrottsmän och motionärer ibland leda till nedbrytning av kroppen med försämrad prestationsförmåga som följd. Magnus Nylander betonade därför att vila är lika viktig som träning och god näring. Detta är något som idrottsmän ofta försummar.

Är överdos av A-vitamin skadligt?

Vilka vardagskosttillskott kan du rekommendera? Jag oroar mig för att inte få i mig allt i min vanliga kost!

Magnus Nylander säger: Man ska alltid sträva efter att nå näringsintaget med vanlig mat, mycket färsk frukt och grönt, varierat och så färskt som möjligt. Flera sallader om dagen Även om man äter annan mat så ta en sallad vid sidan av. Ofta misslyckas man att få all näring och då behövs kosttillskott, olika livsnödvändiga ämnen som vitaminer och mineraler.  Vi äter för lite fisk också. Jag rekommenderar ett dagligt tillskott av omega3 fiskolja av hög kvallite.

Ginseng, har det med detta med vitaminer/mineraler att göra?

Magnus Nylander säger: Det har det inte. Svaret är nej. Ginseng klassificerar man ofta som en adaptogen. Det handlar inte om livsnödvändiga vitaminer. Det handlar om andra naturliga ämnen som inte är nödvändiga, men de har efffekter i vår kropp som kan vara positiva. I begreppet adaptogen ligger att det ska vara normaliserande, att om man är nedsatt ska man bli bättre. Men är man en pigg person så får man ingen påtaglig effekt. Man ska ta det under såna perioder man behvöer det. Till skillnad från t.ex. C-vitamin, som vi behöver varje dag.

Vad bör man äta för att få starka naglar?

Magnus Nylander säger: När man pratar om naglars, huds, och hårs uppbyggnad så behövs en lång rad av ämnen. Det handlar om ett i alla avseenden fullt näringsintag. Det finns inga mirakelkurer. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Vissa ämnen kan vara mer kritiska, t.ex. att vi har svårt att täcka behovet av dem. Ett exempel är kisel. Vi borde göra mer forskning på det. Men det är en helhet som gäller.

Vad är Omega 3 och fiskolja bra för?

Magnus Nylander säger: Det finns 2 fettsyror som är nödvändiga: OMega 3 och OMega 6. OMega 3, moderfettsyran, kan vi få i oss från linfröolja och andra vegetabiliska oljor. Vi behöver alltså inte äta fisk för att få den. Moderfettsyran gör däremot att vi kan bilda andra fettsyror vi behöver, bland annat de vi får i oss av fisk. Därför är OMega 3 mycket viktig. Problemet med OMega 3 är att vi har svårt att få i oss tillräckligt av den och svårt att göra oss den tillgodo. Därför är det även bra att äta fisk eller fiskolja. De behövs i våra cellmembran för intransport av näring och uttransport av avfall. De är mycket viktiga. Om vi äter tillskott av fiskolja får vi spänstigare blodkärl, blod som inte så lätt ger blodproppar, minskad risk för hjärtkärlsjukdomar. Olika expertgrupper säger att följer man dessa råd kan vi rädda tusentals liv varje år. Vi måste lära oss äta rätt fett, balans mellan fleromättade fetter och mättade. Ofta får vi för lite av de fleromättade, DHA och EPA. Idag har vi ofta dolda brister som bara visar sig i längden. Folk verkar friska fast de har dåliga värden.

Är det sant att för mycket A-vitamin kan ge leverskador? Var går gränsen för hur mycket man bör få i sig?

Magnus Nylander säger: A-vitamin är en het potatis idag. Vi har vetat länge att överdoser av A- och D-vitamin kan ge skada. De är fettlösliga och därför kan kroppen inte göra sig av med dem lika lätt som med de vattenlösliga. Dessutom har de reglerande funktioner, fungerar mer som hormoner och får kraftiga effekter. Därför ska man inte ta överdos av just dessa vitaminer. Visst kan A-vitamin ge olika skador, t.ex. leverskador vid långvarig överdos. Det är också farligt att överdosera när man är gravid. Men det är fortfarande ett vickigt vitamin. Brist är orsak till blindhet på många håll i världen. En övre gräns brukar sättas på 3000 mikrogram per dag. Men så mycket ska vi inte ta. Vi tillsätter det till mjölkprodukter och tar det som kosttillskott. Om vi tar det på nivåer precis under 3000 mikrogram/dag kan det leda till benskörhet. En riskgrupp är kvinnor som kommit in i klimakteriet. Jag tror att vi kommer att få strängare gränser än 3000 mikrogram per dag snart. Ät gärna betakaroten istället. Det omvandlas till A-vitamin vid behov, men bara vid behov. Man kan alltså inte överdosera. Man kan ta ett kosttillskott A-vitamin som innehåller 200-500 mikrogram per dag. Livsmedelsverket har inte gått ut med nya regler om vitaminisering av mjölkprodukter. Det borde de. En svensk forskargrupp jobbar på det nu.

Choklad, grönt te och rödvin, förutom att vara gott innehåller det både stimulerande och uppiggande ämnen. 
Nya forskningsrön visar nu att choklad genom sitt innehåll av kakao också har långsiktiga hälsobefrämjande fördelar! Man har nämligen funnit att choklad (förutom mindre mängder av en rad vitaminer och spårelement) innehåller betydande mängder av samma typer av skyddande ämnen, så kallade antioxidanter av typen polyfenoler, som finns i rödvin och te. Choklad innehåller också betydande mängder av den för cellmembranen så viktiga antioxidanten vitamin E, som är en bristvara i dagens kost. Tillsammans förebygger denna “cocktail” av antioxidanter bland annat hjärt- och kärlsjukdom genom att skydda blodkärl och blodets kolesteroler mot angrepp från de giftiga fria radikaler som vi ständigt utsätts för. 

Ordinär svensk kost innehåller låga nivåer av chokladens kombination av nyttiga skyddande ämnen.
Detta innebär att en måttlig chokladkonsumtion kompletterar kosten med nyttiga ämnen och i flera avseenden till och med faktiskt skulle kunna betraktas som ett kostillskott. Det är bäst att äta mörk choklad eftersom den innehåller betydligt mer kakao, genomsnittligt tre gånger så mycket nyttiga antioxidanter som ljus choklad. Mörk choklad innehåller dessutom betydligt mindre fett och socker.

Sammanställt av