Blåbärspulver är bra för immunförsvaret

Bästa blåbärspulvret, med en mörkblå färg och hög halt av antioxidanter.

Genom ett dagligt intag av blåbärspulver ökar halten av smörsyra och propionsyra i blodet som stärker immunförsvaret. Det mest slående resultatet var att blåbären i sig hade så mycket bättre effekt jämfört med rågkli och havrekli.

Blåbär bra för minnet
Blåbär innehåller vitaminer och antioxidanter som anses vara bra för minnet, magen, hjärnan, synen, huden och skyddar cellerna från att åldras i förtid. Dessa preliminära upptäckter på minnet är uppmuntrande och pekar på konstant tillskott av blåbär kan vara en väg för att bromsa degeneration av hjärnceller, menar forskarna i rapporten.
Studier på Chalmers visar att blåbär är positivt för minnet och koncentrationen, liksom mindre risk för diabetes.
En annan studie visar också att blåbär kan ha en skyddande effekt på njurarna.

10 gr blåbärspulver motsvarar ungefär 90-100 gr färska blåbär

073-1027000

Vårt Blåbärspulver har en mörkblå färg, mycket antioxidanter, inga tillsatser.

Frukt och bär är överlag basbildande och behövs för syra-basbalansen.


Observera att färska blåbär som säljs i butik året runt, oftast har varit frysta. Frysta blåbär förlorar en del av sitt näringsinnehåll och har då inte samma verkan som färska blåbär eller torkat blåbärspulver. Det gäller inte bara blåbär utan alla bär som Havtorn, Lingon, Svarta Vinbär, Tranbär, Incabär och Gojibär.

Blåbär, Vaccinium myrtillus, är av den nyttiga sorten som växer vilt i ett Eco område i Bulgariska bergen.

Blåbär förebygger tarmsjukdomar och skyddar levern
Tarmsjukdomar som Ulcerös kolit och  tjocktarmscancer kan förebyggas med Probiotika och blåbär. Kombinationen av probiotika och blåbär har en skyddande effekt på levern som ofta påverkans negativt av inflammationer i tarmen. Kombinationen minskade också de inflammationsdrivande bakterierna i tarmen och ökade mängden av de hälsofrämjande laktobacillerna.

Blåbär är kända för att vara bra ögonen.
Blåbär innehåller mer antocyaniner, en typ av antioxidanter, än något annat livsmedel och anses vara bra för att förebygga åldersrelaterade förändringar på gula fläcken i ögat.

Blåbär kan förebygga gråstarr och öka mikrocirkulationen i ögat
Antioxidanterna i blåbären har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl och på ögats näthinna. Blåbär kan bromsa åldersförändringar i ögat. Inom folkmedicinen har torkat blåbär använts för behandling av diarréer, tarminfektioner, jäsningsprocesser i mag-tarmkanalen, inflammation i tandköttet och olika eksem samt vid nattblindhet och andra synproblem.

Blåbär innehåller ett flertal mineraler såsom kalium, fosfor, kalcium och magnesium
Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen.

Blåbär och demenssjukdomar
Studier finns som pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske stärka minnet. Vid 2004 International Conference on Longevity presenterade en grupp forskare detaljer från en studie som antyder att färgämnena i blåbär kan skydda hjärnan mot skador motsvarande de som Alzheimers sjukdom ger. Möss som utfodrades med blåbär lärde sig snabbare att finna vägen i en labyrint än de möss som inte fick blåbär. Mössen som fick blåbär hade högre halter av antocyaniner i de delar av hjärnan där lärande och minne finns.

Blåbär innehåller flera kraftigt antioxiderande ämnen
Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är antocyaniner som ger blåbären deras blå färg. Antocyaniner tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar.

Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler
Bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.
Om man jämför 100 gram torkade blåbär med 100 gram färska eller frysta blåbär så ser det ut som att de torkade blåbären innehåller mer näringsämnen. Det beror på att det är mindre vatten i de torkade blåbären, de är mer koncentrerade och det blir alltså fler blåbär per 100 gram.

Gör din egen blåbärsdryck på några sekunder, nyttig blåbärsdryck utan tillsatser, konserveringsmedel eller E-ämnen.
 

Tips! Blåbär passar bra med Chia och Probiotika
Blanda en god dryck baserat på en rågad tesked Chia och en tesked blåbärspulver. Du förstärker effekten på blåbär genom att kombinera med Probiotika Original med 45 miljarder bakterier per kapsel.

Tarmsjukdomar kan förebyggas med Probiotika och blåbär. Läs hela forskningsrapporten här.
Nyttigt i blåbär

Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Inom traditionell läkekonst har de använts bl.a. mot diarré, synproblem och hudproblem.

Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre.
Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiapulver, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
Frukt och bär är överlag basbildande och behövs för syra-basbalansen.
 

Forskning

Blåbär och nyttiga bakterier är ett riktigt dundermedel för tarmen.
Hon har funnit att just denna kombination kunnat bromsa inflammation och skydda tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar.
Blåbär är kända för att innehålla många nyttiga ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler. Men bärens skal innehåller också polyfenoler – en sorts ämne som ofta förekommer i grönsaker och frukt, inte minst i mörka bär som röda druvor, björnbär, svarta vinbär och blåbär.

Fenolerna har inte bara en antioxidativ effekt utan är också antimikrobiella
Dvs. har förmågan att döda bakterier. Därför kan de minska risken för inflammation i tarmen.
– Risken är dock att fenolerna även minskar koncentrationen av de ”goda” bakterierna i tarmen. Därför ville vi kombinera blåbär med Probiotika, nyttiga bakterier, förklarar Åsa Håkansson vid Lunds universitets avdelning för kirurgi i Malmö.
Hon har gjort sina studier i samarbete med flera av de universitetsforskare som studerar vad som är nyttigt för tarmen. En studie har gällt patienter med ändtarmscancer som opererats och bestrålats för sin sjukdom. Strålningen kan dock skada även den friska slemhinnan.
Forskarna ville därför se om risken för skador kunde minskas om patienterna åt blåbär, havrekli och nyttiga bakterier varje dag före och under strålningsperioden.
– Studien är ännu inte avslutad, men vi hoppas på fina resultat. Detta kanske kan bli ett komplement till patienternas övriga behandling, menar Åsa Håkansson.

Hjälp vid tarminflammationer
En annan studie har gällt råttor med en typ av tarminflammation som liknar ulcerös kolit. Likt mänskliga kolitpatienter löper dessa råttor ökad risk för cancer i tarmen. De djur som fått tillskott av blåbär och nyttiga bakterier visade sig dock ha en bättre tarmhälsa, hos dem var det färre delar av tarmen som förändrats på det sätt som utgör ett förstadium till cancer.
– Till skillnad från läkemedel, som kan ge oönskade biverkningar och som bara bör tas av dem som har den aktuella sjukdomen, kan de här kosttillskotten ätas av både sjuka och friska.

Probiotika stärker blåbärens effekt
Forskarna testade olika slags dieter av blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Resultaten visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika.
– Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, förklarar Åsa Håkansson.

Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt.
Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade.

Positivt för immunförsvaret
Åsa Håkansson och Camilla Bränning noterade även att om blåbären åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som sedan tidigare är kända för att vara viktig energi för tarmcellerna.
På senare tid har de även kunna visats påverka immunförsvaret positivt.
Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter underlättades i närvaro av probiotika.
– Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla Bränning, som nyligen la fram en avhandling i ämnet.
 

Frågor och svar...
Varifrån kommer ert blåbärspulver och hur är det torkat?
Jag har förstått att det är skillnad på skandinaviska blåbär och blåbär från annat håll.
Det är ett riktigt mörkblått bär som innehåller mycket antioxidanter och kommer från ett Eco område i Bulgariska bergen och är lufttorkade och har sålts i många år i Europa. Så där det är inget nedfall från Tjernobyl som tyvärr de flesta Svenska bär är drabbade av.

Är blåbären lika bra som svenska bär?
De växer i ett Eco område i Europa. Troligtvis är de bättre än de Svenska då vi har haft så mycket nedfall efter haveriet i Tjernobyl i de svenska skogarna.

Hej, har varit till ögondoktor, skall operera grå starr. har lite små förändringar på gula fläcken.
Doktorn rekommenderade att äta blåbär. För att få effekt skulle jag äta 250 gr färska blåbär om dagen, det går ju inte, därför sa hon att jag skulle köpa kapslar. Hälsningar Kerstin Leijon
Trevligt att han rekommenderar blåbär, undrar bara hur han har kommit fram till 250 gr om dagen?
10 gr blåbärspulver motsvara ungefär 90- 100 gr färska blåbär, Observera att färska blåbär som säljs i butik året runt, oftast har varit frysta.
Frysta blåbär förlorar en del av sitt näringsinnehåll och har då inte samma verkan som färska eller torkade. Bravara Sverige
Läs mer om syra-basbalansen.