Vitamin B12 -
Plåster
Vitamin B12 Plåster är en ny metod för att säkerställa ett bättre upptag av
viktiga näringsämnen för din hälsa.
Din kropp behöver olika vitaminer och mineraler för att fungera korrekt. Vitamin
B12 Plåster är ett säkert, effektivt och bra alternativ till tabletter, kapslar
och flytande kosttillskott.
100% naturliga ingredienser!
Gutenallergiker vänlig!
Vitamin B12 Plåsters 100% naturliga ingredienser frisätts långsamt genom
huden, (16-24 tim) och transporteras vidare via kroppens blodbanor. Därigenom
förbigår de matsmältningen, som delvis förstör vitaminer innan de kan göra
nytta.
Plåstrets leveranssystem (transdermal teknik)
möjliggör därför för lägre doser,
då minimum 95 % absorberas och minimerar därmed risken för biverkningar.
Plåstret kan med fördel användas av glutenallergiker och liknade eftersom dessa
grupper har svårt att tillgodogöra sig näring via tarmen.
Lätt att applicera
Placera plåstret var som helst på huden där det är torrt, rent och hårlöst.
Axeln, ryggen, och magen är särskilt bra ställen. Ta bort det använda plåstret
efter 24 timmar och sätt på ett nytt vid samma tidpunkt varje dag, men placera
den på olika delar av din kropp för att minimera risken för en hud irritation.
Prova Vitamin B12 Plåster idag och upptäcka denna 100% naturliga källa till
hälsa.
Innehållsförteckning:Tillverkning: USA
B12-vitamin,
aktiva ingredienser:
Varje
plåster innehåller:
B12 - Metylkobalamin 5000 mcg
Plåster storlek: 9,7 cm2. Fyrkantiga med rundade hörn.
Aktiva ingredienser per plåster: 5 mg
Vitamin B12 Plåster är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller
förebygga sjukdom. Ingen av informationen bör betraktas som medicinsk
rådgivning. Någon med ett medicinskt tillstånd bör rådfråga en legitimerad
läkare. Individuella resultat kan variera.
100 % naturligt! 30 plåster räcker i 4-6 månader.
B12-vitamin med endast naturliga vitaminer
Återställer mental klarhet. Du
behöver inte känna dig trött eller slö. Säker & Effektivt.
Vitaminplåster, enklare kan det inte bli.
B12
plåstret är utformad för att frisätta de aktiva beståndsdelarna med en
jämn hastighet under en viss tid.
Det
nya 3-skiktsplåstret är den allra senaste teknologin för att tillföra
näringsämnen. 100% naturligt!
Vitaminer är livsviktiga för vår
kropp och vår hälsa.
Det är något som de flesta
känner till. Ofta kopplas vitaminer ihop med frukt och grönsaker, och det är
därför extra viktigt att komma ihåg vitamin B12, som framför allt finns i kött
och köttprodukter.
Vi behöver bara tusendelar av ett milligram B12 varje dag. Men en brist kan ge
allvarliga symtom.
Trots att vi bara behöver tusendelar av ett milligram vitamin B12 dagligen, kan
en brist leda till allvarliga nervskador och svår blodbrist.
B12 vitamin
plåster är ett säkert,
effektivt och bra
alternativ till
tabletter, kapslar och
flytande
kosttillskott.
Plåstrets leveranssystem, transdermalt teknik, möjliggör
lägre doser, då minimum 95 % absorberas och minimerar
därmed risken för biverkningar. Plåstret kan med fördel
användas av glutenallergiker och liknade eftersom dessa
grupper har svårt att tillgodogöra sig näring via
tarmen.
100%
naturliga ingredienser frisätts långsamt genom huden
inom 16-24 tim och
transporteras vidare via kroppens blodbanor. Därigenom
förbigår de matsmältningen, som delvis förstör vitaminer
innan de kan göra nytta.
Lätt att applicera
Placera plåstret
var som helst på
huden där det
är torrt,
rent och
hårlöst.
Axeln, ryggen,
och magen
är särskilt
bra ställen. Ta bort det
använda plåstret efter 24 timmar och
sätt på ett nytt
vid samma tidpunkt
varje dag,
men placera den på
olika delar av
din kropp
för att minimera risken för en hud
irritation.
Vitaminer är ämnen som
kroppen inte kan tillverka själv
De behöver
vi få i oss genom det vi äter. De har olika funktioner i kroppen och vitamin
B12 eller kobalamin, som det också heter, är viktigt för nybildning av de flesta
celler. Brist på vitaminet kan därför ge symtom från i stort sett alla kroppens
organ. Cellerna på tungan, i magen och tarmen och våra röda blodkroppar förnyas
ofta. De drabbas därför tidigt av brist på vitamin B12. Nervcellerna förnyas
långsamt, men kan ändå skadas av B12-brist och ge symtom både från hjärnan och
från nerver i händer och fötter.
Det är framför allt animaliska produkter som kött, fisk, ägg, ost och mjölk som
innehåller B12. Lever av olika slag innehåller extra mycket. Ungefär 3-4
tusendelar av ett milligram B12 per dag är tillräckligt för kroppens celler. Att
dricka två deciliter mjölk eller äta ett ägg ger en tusendels milligram B12,
medan en bit kalvlever innehåller omkring sextio gånger mer.
Överskottet av B12 vitamin
lagras i levern
En allsidig kost täcker det dagliga behovet av vitamin B12 och överskottet
lagras i levern. Reservlagret är ofta så stort att det täcker kroppens behov av
B12 i flera år.
För att B12 ska tas upp i kroppen behöver vitaminet hjälp av ett ämne från
magen, en så kallad inre faktor. Den inre faktorn kopplas ihop med vitamin
B12, som sedan tas upp i tarmen och förs vidare till blodet för transport till
olika organ. Saknas den inre faktorn blir upptaget av B12 otillräckligt, och det
leder så småningom till en blodbrist som förr var dödlig, berättar Robert Hast,
professor i blodsjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare vid
Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Idag vet läkarna att B12-brist kan ha fler orsaker än avsaknad av den så
kallade inre faktorn. Det måste också finnas tillräckligt med saltsyra i
magen för att B12 ska frigöras ur det vi äter och sedan kopplas ihop med den
inre faktorn. Är det inte tillräckligt surt i magen frisätts inte B12 ur födan
och vi kan inte tillgodogöra oss vitaminet. Nyare forskning har visat att den
vanligaste orsaken till B12-brist hos äldre sannolikt hänger samman med just en
brist på saltsyra i magen.
Operationer i magen eller tarmen kan försämra upptaget av B12. Delar av
magen, där den inre faktorn tillverkas, kan vara bortopererad eller också är den
tarmdel som finns kvar efter en operation inte tillräcklig för ett bra upptag av
B12.
Risk vid vegankost
Det finns även B12-brist som beror på strikt vegankost. I växtriket finns
vitamin B12 i små mängder i tång och havsalger, men det är tveksamt hur mycket
vi kan tillgodogöra oss den formen av B12. Den som äter en strikt vegetarisk
kost helt utan mjölk och ägg löper därför risk att få B12-brist. Det tar ett par
år innan B12-lagret i levern är slut, och symtomen på vitaminbristen börjar
märkas. Numera finns särskilda vitamintabletter för vegetarianer och veganer som
innehåller dagsbehovet av B12.
Ovanliga orsaker till B12-brist är för stor mängd av vissa tarmbakterier
som äter upp B12-vitaminet liksom infektion med en bandmask som finns i rå
insjöfisk från norra Finland och delar av Norrland. I båda fallen försvinner
orsaken till B12-bristen efter behandling av bakterierna respektive bandmasken.
Det är inte alltid B12-brist ger lågt blodvärde och den så kallade perniciösa
anemin. Det kan istället vara allmän trötthet, nedstämdhet, försämrat minne,
stickningar i händer och fötter, dålig smak och irriterad tunga, illamående
eller dålig aptit som gör att man går till doktorn.
Det luriga är att många av de här symtomen är vanliga vid flera andra sjukdomar.
Besvären vid B12-brist kommer dessutom smygande och märks ordentligt först efter
flera år, när reservlagret i levern tagit slut. Det är därför lätt att
B12-bristen pågår länge utan att bli upptäckt.
B12-bristen drabbar alla celler i kroppen men vissa drabbas fortare än andra.
Ett klassiskt kännetecken på B12-brist är den förändrade tungan. De yttersta
cellerna på en frisk tunga förnyar sig snabbt, men brist på vitamin B12 gör att
cellerna inte kan nybildas. Den knottriga ytan försvinner och kvar blir en slät,
rödblank och svidande tunga som är typisk för B12-brist. Innan det gick att få
snabba svar på blodprover för B12-brist var just förbättringen av tungan ett
viktigt tecken på att behandlingen fungerade, berättar Robert Hast. Han minns
hur läkarna gick och tittade patienterna i munnen, eftersom tungan återfick sin
normala yta redan efter ett par dagars behandling med B12-injektioner.
Många rekommenderar regelbundna kontroller av B12 i blodet hos äldre för
att tidigt kunna upptäcka en B12-brist och med behandling minska risken för
nervskador.
Vi vet att B12-brist hos vissa kan leda till depression och försämrat minne
långt innan de får blodbrist, om de överhuvudtaget utvecklar blodbrist. Under
senare år har intresset för symtomen från nervsystemet vid B12-brist ökat.
Forskare har spekulerat i ett eventuellt samband mellan vitamin B12-brist och
utvecklingen av demens.
Gråzon mellan friskt och sjukt
Ett problem är att tidigt kunna hitta en B12-brist i de prover vi kan ta. Vi
har ännu inget riktigt bra sätt att exakt bestämma gränsvärdet för B12-brist i
blodet. Det finns en så kallad gråzon mellan sjukt och friskt, där vi inte vet
om kroppen säkert har god tillgång till B12, förklarar Robert Hast. Trötthet,
sviktande minne och dålig balans kan ju vara delar av ett ”normalt” åldrande,
men frågan är om ett gråzonsvärde av B12 kan ha betydelse i dessa fall?
Ju äldre vi blir desto sämre blir förmågan hos mage och tarm att tillgodogöra
sig näringsämnen och vitaminer i maten. Att många åldringar dessutom ofta
äter ensidig kost ökar ytterligare risken för sämre B12-upptag.
Äldre bör kontrollera B12-värdet
Hur vår kropp reagerar på gråzonsvärde av B12 är det egentligen ingen som
vet. En del forskare menar att låga nivåer av B12 under en längre tid kan bidra
till försämrade hjärnfunktioner och vara en del i en demensutveckling medan
andra hävdar motsatsen.
Innan vi vet svaret tycker Robert Hast att det är viktigt att kontrollera
B12-värdet hos äldre och behandla alla med symtom som kan bero på B12-brist,
oavsett om B12-värdet är i gråzonen eller klart sänkt. Det här betyder inte att
alla Sveriges åldringar behöver B12-behandling. Äldre som äter bra kost och inte
har några symtom men har ett gråzonsvärde för B12 i blodet behöver ingen
behandling. Det är däremot viktigt med fortsatta kontroller, och ett receptfritt
kosttillskott med B12 kan vara ett bra sätt att förebygga vitaminbrist,
tillägger Robert Hast. Se hela texten av Fredrika Häggström
B12 vitamin plåster är inte avsedd att
diagnostisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom.
Ingen av informationen bör betraktas som medicinsk
rådgivning. Någon med ett medicinskt tillstånd bör
rådfråga en legitimerad läkare. Individuella resultat
kan variera.
Mat som innehåller vitamin B12
lever
rom och skaldjur
fisk och nötkött
mindre mängder finns även i mjölk, ost, ägg och kyckling.
Orsaker till B12-brist
saltsyrebrist i magen (ses mest hos äldre)
brist på inre faktor vid
- autoimmun sjukdom
– magoperationer
inflammatoriska tarmsjukdomar
tunntarmsoperationer
– otillräckligt upptag av B12 i tarmen
strikt laktovegankost
överväxt av bakterier i tarmen som ”äter upp” B12
bandmaskinfektion.
Symtom på B12-brist
trötthet, andfåddhet, hjärtklappning som
orsakas av blodbrist
nedsatt känsel, domningar och
stickningar i händer och fötter,
eventuell balanspåverkan och
gångsvårigheter
röd, glatt tunga
illamående, diarré
nedstämdhet, minnessvårigheter.
Kosttillskott är inget läkemedel
Men det kan hjälpa kroppen att självläka, vissa känner en förbättring på 6
veckor andra efter 3 månader. Räkna med att ju längre tid du har gått med värk,
desto längre tid kanske det tar innan du märker någon skillnad.