Antioxidanter
Antioxidanter skyddar i sin naturliga form
De vanligaste antioxidanterna är vitamin A, C, E, betakaroten och selen.
I sin naturliga form i frukt och grönsaker skyddar de mot
hjärtkärlsjukdom och cancer. Däremot visar studier att vitamin A, E och
betakaroten i tablettform tvärtom ökar risken att dö i dessa sjukdomar.
Vitamin A finns bland annat i lever och ägg. Betakaroten är ett
förstadium till A-vitamin och finns i morötter och spenat. Vitamin E
finns i vegetabiliska oljor, nötter och ägg. Vitamin C finns i nypon,
bär, frukt och de flesta grönsaker. Selen finns bland annat i fisk,
skaldjur och nötter.
Så fungerar antioxidanter!
Sökandet efter ungdomens källa. Om
du skär itu ett äpple och lämnar det utan att täcka över det blir det
ganska snart brunt. Droppar du däremot över lite citronsaft på samma
äpple behåller det sin naturliga färg mycket längre.
Citronsaft innehåller C-vitamin, som är en antioxidant. På samma sätt
som citronsaft kan förebygga missfärgning av ett äpple, kan den också
förebygga skador på kroppens celler. Detta är ett enkelt och
åskådliggörande exempel på hur antioxidanter fungerar.
Drick grönt te efter maten med några droppar citron för bästa
antioxidant effekt.
Om du redan brukar dricka grönt te, så vet du att det innehåller
hälsosamma antioxidanter. Med bara ett fåtal droppar citron i teet kan
du sexdubbla antioxidanternas uthållighet, har amerikanska forskare
visat i experiment. Källa Journal of Medicinal Food.
Var finns
antioxidanter?
Alla levande celler innehåller
biologiska antioxidanter. Kroppens
celler behöver syre. Men syret bildar också fria radikaler, som kan
skada cellerna. Kroppens antioxidanter skyddar sina cellmembraner mot en
för stor mängd fria radikaler.
Nyponpulver är en naturlig antioxidant
Naturliga
produkter i sin ursprungliga form är bättre för kroppen och ger ett
bättre upptag än kapslar och tabletter. Våra helnyponprodukter
förebygger inflammationer i kroppen har visat sig hjälpa 2 av 3 vid
värk. Pain@way nypon + är bättre och billigare än kemist tillverkade
produkter.
Antioxidanter-
kroppens försvar
Mat med
antioxidanter. För att försvaret skall fungera optimalt är vi också
beroende av färdiga antioxidanter via maten. Bäst källan är frukt, bär,
grönsaker och rotfrukter. Här finns antioxidanter i form av vitamin C,
vitamin E samt en mängd olika karotenoider och flavonoider.
Utmärkande för karotenoiderna är att de ger orange, röd eller gul färg.
Den starka färgen på t ex morötter, jordgubbar och gul paprika kan
alltså ses som ett bevis på högt innehåll av karotenoider. På samma sätt
färgar flavonoider blåbär, svarta vinbär och blå druvor i olika
karakteristiska blå- röda nyanser. Flera av flavonoiderna har i
vetenskapliga studier visat sig vara mycket kraftiga antioxidanter
jämfört med t ex vitamin C och vitamin E.
Kroppen ett bra försvar mot fria radikaler.
Antioxidanter har fått sitt namn efter sin förmåga att just kunna
motverka oxidering. Man kan jämföra antioxidanterna med
konserveringsmedel som tillsätts i feta livsmedel så att de inte
härsknar - härskning är samma sak som oxidation av fett.
Flera antioxidanter bildas automatiskt i kroppen. Exempel på dessa är
urinsyra, glutation och Q10 samt proteiner som binder järn och koppar.
För att kunna bilda de här antioxidanterna behöver vi äta tillräckligt
med protein, speciellt aminosyrorna cystein och metionin. Dessutom
behövs mat som innehåller selen (som finns i fisk, skaldjur, kött, ägg,
samt en del nötter, baljväxter och sädesslag), zink (där kött, skaldjur,
mjölk, nötter, baljväxter, fullkornsprodukter är bra källor), koppar
(finns i skaldjur, baljväxter, nötter) och mangan (som finns i
fullkornssäd, nötter, bär)
A-vitamin (eller
betakaroten)
Betakaroten är ett
förstadium till A-vitamin, vilket innebär att det omvandlas till
A-vitamin allt eftersom kroppen behöver det. Betakaroten finns i
aprikoser, broccoli, cantaloupemelon, morötter, mango, papaya, persikor,
sötpotatis, pumpa, korngräs och andra gröna bladgrönsaker.
C-vitamin
C-vitamin kallas även
askorbinsyra. Den är vattenlöslig och behövs vid bildningen av kollagen,
so m i sin tur krävs för att nya celler och vävnader ska kunna bildas
och utvecklas och som kan hindra virus från att tränga in i
cellmembranen. C-vitamin finns i nypon,
röd paprika, apelsiner, ananasjuice, jordgubbar, sparris, meloner,
kiwifrukt, grapefrukt, tomater, bär, blomkål, broccoli och korngräs.
E-vitamin
E-vitamin är inte bara en
antioxidant som förhindrar skada på kroppens celler, utan bekämpar också
carcinogener (ämnen som kan framkalla cancer). Dessutom stärker
E-vitaminet immunförsvaret, bidrar till att förhindra blodproppar och
hjärtsjukdom och förbättrar blodcirkulationen. E-vitamin finns i Chia,
vegetabiliska oljor, fullkorn, avokador, vetegroddar, brunt ris,
havregryn och nötter.
Fria radikaler
Vissa instabila former av
syremolekyler som kan skada sunda celler kallas "fria radikaler". Utöver
de fria radikaler som förekommer naturligt i kroppen bildas de också
externt genom yttre faktorer som:
- Miljögifter
- Mediciner (bland
annat vissa antibiotika och inflammationshämmande mediciner)
- Smog och
industriella föroreningar
- Rökning och
överdriven alkoholkonsumtion
- Vissa tungmetaller
som kan finnas i livsmedel och vatten
- Strålning.
Antioxidanter är
kända för att "utrota" fria radikaler,
Antioxidanter skyddar mot sjukdom eftersom de hindrar skadliga
syremolekyler från att binda sig till andra molekyler. Dessutom bidrar
de till att förhindra att fria radikaler uppstår. Aktuell forskning
visar att fria radikaler kan ligga bakom ett flertal sjukdomar, som till
exempel hjärt-kärlsjukdom och cancer. Antioxidanter är ett samlingsnamn
för ämnen som finns främst i frukt och grönsaker och som kan ge ett bra
skydd.
Elektroner som vill bilda par
För att förstå vad fria radikaler är behöver vi gå ner på molekylnivå.
Alla atomer (grundämnen) består av en positivt laddad kärna omgiven av
negativt laddade elektroner.
Flera atomer som slår sig samman bildar molekyler, det vill säga olika
kemiska föreningar. De atomer eller molekyler som får beteckningen fria
radikaler har alltid en ensam elektron i sitt yttersta skal.
Elektroner föredrar att hålla ihop parvis. Därför försöker den ensamma
elektronen att hitta en annan elektron att bilda par med. Då angrips
existerande elektronpar och resultatet blir nya par och nya fria
radikaler. Nya fria radikaler bildas hela tiden, händelseförloppet
fortsätter och en kedjereaktion sätts igång. De föreningar som lämnar
ifrån sig elektroner blir oxiderade (reagerar med syre) så att de
fungerar sämre eller inte alls.
Syre är en bov i
dramat
Syre är nödvändigt för vår överlevnad. Då vi andas fångas syret upp i
lungorna och transporteras, med hjälp av blodets hemoglobin, ut till
kroppens celler. Där används det när kolhydrater, fett och protein
omvandlas till energi.
När syret har fullgjort sin funktion utsöndras det mesta omvandlat som
koldioxid och vatten. Men en liten del, mellan två och fem procent,
bildar istället fria radikaler. Detta sker då syret reagerar med fria
elektroner (så kallad oxidation). Ju mer energi vi behöver och ju mer vi
äter desto fler fria radikaler bildas.
Vad händer i kroppen?
Kroppens celler består i minsta beståndsdelar av elektroner. Då
kedjereaktionen med fria radikaler oxideras kan cellmembranen skadas.
Sker det i hudceller kan de upplevas som ålderstecken.
Det onda kolesterolet (LDL), som är en transportform för kolesterol i
blodet, har också ett cellmembran som lätt angrips av fria radikaler. Då
uppstår skador som anses vara en avgörande faktor vid utvecklingen av
hjärt-kärlsjukdomar.
Fria radikaler kan
också störa celldelningen så att skador kan uppstå, i
värsta fall i form av cancer. Cellskador av fria radikaler drabbar de
gener som kontrollerar tillväxten av cellerna och gör att de kan
utvecklas till tumörceller som växer okontrollerat. En ansamling av
skadat DNA ligger sannolikt bakom flera olika cancerformer.
Fleromättade fettsyror, med viktiga funktioner i cellernas membraner
(både de som omger cellen samt de som finns runt olika strukturer inne i
cellen) skadas lätt. Detta kan leda till allmänt försämrad funktion i
cellen. Om t ex de vita blodkropparna i immunförsvaret skadas leder
detta till att immunförsvaret blir försvagat.
Rökning ger fria
radikaler
Vid alla sjukdomar där immunförsvaret av någon orsak är aktiverat bidrar
den ökade radikalproduktionen till de skador som uppkommer. Exempel på
detta är reumatiska sjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar samt
kronisk bronkit på grund av rökning.
Rökning, även passiv sådan, belastar kroppen med de farliga
kvävedioxidradikalerna som med stor sannolikhet är delaktiga vid
utvecklingen av exempelvis lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Vid diabetes kan
ständigt förhöjda blodsockernivåer leda till ökad bildning av radikaler och
därmed ökad risk för följdsjukdomar. Även åldrandet påverkas troligen av
mängden fria radikaler i kroppen.
Fria radikaler
medverkar med stor sannolikhet även vid uppkomsten av grå starr,
skador på ögats gula fläck kanske också Alzheimers sjukdom.
Det förekommer alltså många olika typer av sjukdomar och skador som
orsakas av fria radikaler. Hur svåra skadorna blir och hur de påverkar
kroppens funktioner beror på vilka föreningar som angripits. Om de leder
till sjukdom eller inte avgörs också av kroppens förmåga att försvara
sig mot radikalerna och att reparera uppkomna skador.
De livsviktiga mineralerna och enzymerna.
Mineraler är minst lika viktiga som vitaminer eftersom de inte kan
tillverkas i kroppen. Man kan säga att mineraler tillsammans med enzymer
fungerar som tändstiften i en bil, är tändstiften dåliga går inte bilen
heller något bra. Likadant fungerar det i kroppen, om du inte får i dig
ett spektrum av olika enzymer, mineraler och vitaminer går din kropp på
sparlåga och du känner dig i första hand trött och orkeslös. En längre
tid av bristande näringsintag leder sedan oftast till ytterligare
problem.
FOSFOR Samverkar
med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder.
Förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
JOD Behövs
för sköldkörtelns hormonproduktion och ämnesomsättning.
JÄRN Avgörande
för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktig också för
hjärnans funktion.
KALCIUM Reglerar
hjärtslag och vätskebalansen och hjälper musklerna att dra ihop sig.
Behövs för hormonbalansen och nervsignalerna.
KISEL Krävs
för benbildning, hudens och blodväggarnas elasticitet, samt sårläkning.
KOBOLT Stimulerar
bildningen av röda blodkroppar.
KOPPAR Behövs
för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar som en
katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. väsentligt
för bildning av myelin runt nerverna och för hormonets funktion,
speciellt östrogen.
KROM Hjälper
till vid nedbrytning av glukos och reglerar blodsockerhalten.
MAGNESIUM Aktiverar
mer än 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs
också för att få ett öppet sinne.
SELEN Behövs
för muskelprotein och håret. Deltar i kroppens avgiftning.
ZINK Väsentlig
del i mer än 200 enzymer som är inblandade i matsmältning,
ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och för
hjärnans perception av omvärlden. Källa A.Schauss, Kuman Health
Balans och variation
Antioxidanterna i maten samverkar ofta på olika sätt, Vitamin C kan till
exempel reparera skadat vitamin E. Samspelet mellan olika antioxidanter
gör att ett blandat intag från maten anses vara betydligt bättre än att
äta stor dos av någon enstaka antioxidant i tablettform.
Eftersom olika
antioxidaner verkar på olika sätt i kroppen och
finns i varierande mängd är det viktigt att variera sitt matintag och
äta balanserat och regelbundet. När det gäller frukt och grönsaker är
det bra att få i sig många olika sorter varje dag (ca 3 frukter och 2-3
grönsaker). Variera färg, form, efter säsong och vad du är sugen på.
Källa: Ewerman AB, nutritionist Ulla Johansson
ORAC - ny
måttstock för antioxidanter
Fria radikaler påskyndar vårt åldrande. Nu har amerikanska
forskare tagit fram en måttstock som gör det lättare att skydda sig mot
dem.
Lägg ORAC på minnet - för det är på stark frammarsch. Amerikanska
jordbruksdepartementet har myntat begreppet och arbetar nu med ORAC
(Oxygen Radical Absorbance Capacity), en mätmetod som görs på frukt,
grönsaker och kosttillskott. Det talar om hur stor kapacitet av
antioxidanter varje livsmedel innehåller - antioxidanter som oskadliggör
skadliga fria radikaler.
Till radikalernas
försvar ska sägas att de
inte alltid behöver vara av ondo, de bekämpar till exempel inkräktande
virus. Men radikalerna är också ansvariga för tidigt åldrande och
sjukdomar i celler, kroppsvävnader och hjärna.
Antioxidanter finns i
tusentals former, många fortfarande okända för forskarna.
De gör kroppen motståndskraftig mot sjukdomar och saktar ner farten
på åldrandet.
Frukt har topplaceringar på Oraclistan, följt av grönsaker, medan
värdena på kostillskott kan vara tvetydiga eftersom siffror kan
presenteras på olika sätt. Forskning visar att nyttigheter som naturen
skapar ger högre värden i blodet än enskilda preparat. Det beror på
synergi, det gåtfulla samspelet mellan näringsämnen som fortfarande är
ett okänt territorium för forskarna.
Medelintaget för befolkningen ligger på 1 200 enheter Orac per dag, det
betyder tre portioner frukt och grönt. Men för att få en påtaglig effekt
av antioxidanter bör man äta 3000-5000 enheter per dag. Kosttillskott
fyller en funktion, men de innehåller bara någon eller några av alla
sorters antioxidanter.
Med tabellen kan du räkna ut om du hamnar runt idealvärdet på
Orac-listan. Andra studier visar dock att oavsett vilka sorter man
väljer så ger det en ökning av antioxidanter. Så det viktigaste är att
äta frukt och grönt överhuvudtaget, förpackat av naturen själv. Längtar
du efter mer siffror och förkortningar kan du glädjas över att forskarna
håller på att utöka spektrumet av antioxidantkällor - snart ko mmer både
HORAC och NORAC.
Så mäter du ditt
intag
Många äter småportioner av frukt och grönt, ofta inte mer än en halv
kopp - motsvarande 50
gram .
För att få Orac-listans värde, som beräknas på 100
gram ,
multiplicera eller dividera din konsumtion med två. Sedan kan du "plussa
samman" det du äter under en dag och se vilket sammanlagt värde på Orac
du kommer upp i. |
Gojibär från Tibet
Gojibären växer på hög höjd i Eco område i Tibet och anses vara de
bästa som går att få tag på.
ORAC-värde på
25000
073-1027000
Orac-toppen
Här kan du se hur mycket du får i dig per 100
g av
olika livsmedel.
Orac per 100 gr |
Enheter |
Torkat korngräspulver |
25500 |
Gojibär |
25000 |
Mörk choklad |
13120 |
Torkade plommon |
5770 |
Blåbär |
3400 |
Granatäpplen |
3307 |
Russin |
2830 |
Björnbär |
2036 |
Tranbär |
1750 |
Vitlök |
1662 |
Jordgubbar |
1540 |
Spenat |
1260 |
Hallon |
1220 |
Grönkål |
1170 |
Squash |
1150 |
Plommon |
949 |
Alfalfagroddar |
930 |
Ångad spenat |
909 |
Broccoli |
890 |
Rödbetor |
840 |
Avokado |
782 |
Apelsiner |
750 |
Röda druvor |
739 |
Röd paprika |
710 |
Körsbär |
670 |
Gröna druvor |
650 |
Kiwi |
610 |
Blodgrapefrukt |
483 |
Kidneybönor |
460 |
Lök |
450 |
Majs |
400 |
Aubergine |
390 |
Blomkål |
385 |
Gröna ärtor |
375 |
Sötpotatis |
300 |
Kål |
295 |
Grönsallad |
265 |
Cantaloupe-melon |
250 |
Bananer |
210 |
Äpplen |
207 |
Tofu |
205 |
Haricots verts |
200 |
Morötter |
200 |
Tomater |
195 |
Zucchini |
176 |
Aprikoser |
175 |
Persikor |
170 |
Päron |
134 |
|